Николай Ненчев: Как мога да имам вина за полигон, който не е към МО

Министърът на отбраната заяви и че армията няма да остане без храна от 15 юни

12.06.2015 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Николай Ненчев: Как мога да имам вина за полигон, който не е към МО

Как мога да имам вина за полигон, който не е към Министерството на отбраната /МО/, и как мога да имам вина за хора, които нямат нищо общо с министерството. Така министърът на отбраната Николай Ненчев коментира пред журналисти в парламента дали носи отговорност за инцидента на полигона в Анево, предава БТА.

Министърът обяви категоричната си подкрепа за бригаден ген. Димитър Шивиков, защото бил достоен човек и генерал.

„Ще застана зад всеки български генерал, който е заплашен под една или друга форма по подобен начин, защото имаме няколко военнослужещи, чийто допуск е отнет, впоследствие съдът го възстановява, т. е. няма влязла в сила присъда, и аз сега не мога да ги върна на работа“, каза Николай Ненчев.

Той не бил приел рапорта на Шивиков за напускане и смята, че е необходима законодателна промяна. Според мен това е изключително опасна и порочна практика, която в бъдеще може да създаде проблеми, заяви министърът.

Бригаден ген. Димитър Шивиков подаде оставка, след като му бе отнет допускът до класифицирана информация.

Прокуратурата го обвини в злоупотреба със служебно положение.

Министърът заяви, че в понеделник армията няма да остане без храна. На 14 юни изтичат договори на фирмите, които се грижат за доставките на храни на военните, а няма обявена нова обществена поръчка.

Николай Ненчев е възложил казуса на Агенцията за инвестиции в отбраната и увери, че под една или друга форма МО ще продължи да изпълнява ангажиментите си да изхранва личния състав по време на учения и дежурства.

Единият вариант бил да бъде изплатен порционът, другият е той да бъде осигурен на място. Имаме на много места изградени кухни, които могат да свършат тази работа, обясни министърът.