България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ген. К. Киров: Заниженият контрол и неинформираността водят до инцидентите с оръжия

Персоналът, който работи във фирмите за утилизация, не е достатъчно подготвен и квалифициран, изтъкна в ефира на телевизия България Он Ер ген. Кирчо Киров

12.06.2015 | 11:13 Редактор: Радослава Димитрова
Ген. К. Киров: Заниженият контрол и неинформираността водят до инцидентите с оръжия
Зачестилите инциденти при утилизацията на боеприпаси са в резултат на занижен контрол и недостатъчна информация. Това коментира бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. По думите му информационните структури трябва да поемат голяма част от отговорността за трагичните случаи. Киров уточни, че ръководните органи и министърът на отбраната не са разполагали с никаква информация за положението в завода в Анево.
 
Хората, които работят във фирмите за утилизация на боеприпаси, не са квалифицирани и достатъчно подготвени, категоричен е експертът. По думите му липсва оторизация на голяма част от фирмите, занимаващи се с тази дейност.
 
Необходимо е преструктуриране на Службата „КОС“, подчерта председателят на  синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" Тодор Воденов. Според него очакваните проверки на заводите ще установят много нередности в сектора по отношение на  качеството на материалите, документите на оръжията, заплатите на работниците и взаимоотношенията между фирмите.