Плевнелиев: Португалия дава пример за прозрачно управление на еврофондове

Президентът благодари за португалската подкрепа за Шенген

15.06.2015 | 16:00 Редактор: Мариета Иванова
Плевнелиев: Португалия дава пример за прозрачно управление на еврофондове

За България представлява интерес опитът на Португалия в усвояването на европейските структурни фондове, заяви президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция с португалския държавен глава Анибал Каваку Силва, който е на двудневно официално посещение у нас.

Президентът Плевнелиев посочи, че Португалия дава пример на всички в Европа за смислено, прозрачно и ефективно управление на европейските средства и припомни, че в годините след присъединяването си към ЕС страната е наричана "добрият ученик на Европа", предава БТА.

Българският държавен глава заяви, че страната ни се гордее, че в изтичащия програмен период 2007-2013 г. ще успеем да усвоим минимум 90 процента от европейските фондове, отпуснати за България. Той допълни, че въпреки постигнатото, искаме да се поучим от най-добрите.

Българският държавен глава благодари за безусловната подкрепа на Португалия за членството ни в ЕС и в НАТО и за последователната й подкрепа за присъединяването ни към Шенген.

Той отбеляза безвъзмездно предоставяния ни от Португалия софтуерен продукт на Шенгенската информационна система.

Президентът изрази увереност, че много скоро благодарение на усилията на българската държава и с подкрепата на международните партньори ще преминем към първия етап на присъединяването ни към Шенген чрез отваряне на морските и въздушните граници.

Президентът Анибал Каваку Силва заяви, че за Португалия България е направила голямо усилие да изпълни всички изисквания, които са й представени за влизане в Шенген, и допълни, че страната му няма да постави някакви пречки за присъединяването ни.

Търговско-икономическото сътрудничество между двете страни, сътрудничеството в образованието, науката и културата, теми от европейския и международния дневен ред са били още сред обсъдените от президентите Плевенлиев и Каваку Силва.

Обща е позицията, че нивото на двустранните търговско-икономически връзки остава под своя потенциал.

Президентът Каваку Силва каза, че португалските предприемачи заявяват силен интерес да се запознаят по-добре с възможностите за търговски отношения с България. Той изрази надежда за задълбочаване на сътрудничеството във областта на възобновяемите енергийни източници, транспорта, приложението на дигиталните технологии в публичната администрация.

Президентът Плевнелиев посочи, че има сериозен потенциал за сътрудничество в туризма, най-вече в културния, балнеоложкия, зимния и ловния туризъм.

Темите за европейския енергиен съюз и плана "Юнкер" и подкрепата за тях от двете страни, също са били обсъдени в разговорите.

Държавните глави са обсъдили и въпроса с миграционния натиск по външните граници на ЕС, спешните мерки, които трябва да се вземат на европейско ниво, и необходимата солидарност между държавите-членки.

Президентът Плевнелиев изрази убеденост, в отговор на въпрос за идеята за квоти за разпределение на бежанци, че европейските държави въпреки своите различия ще намерят общо решение. Дали това ще бъде формула, дали ще бъдат конкретни квоти за всяка от страните, ще оставим на Европейския съвет след няколко дни да вземе своето отговорно решение, посочи Плевнелиев. Той изтъкна, че България е свидетел на безпрецедентен миграционен поток към нашите граници и се отнася много отговорно към своята мисия, а на предстоящия ЕС страната ни ще бъде част от решението и ще посочи фактите. Президентът каза още, че трябва да се направи разлика между бежанците, които бягат от война, и нелегалните имигранти. По думите му със сигурност ЕС ще трябва да се отвори максимално за тези, които бягат от война.

Президентът Каваку Силва каза, че Португалия е показала своята солидарност спрямо страните от ЕС, които са най-засегнати от миграционния натиск. За квотите за разпределение на бежанци той заяви, че е необходимо да се има предвид специфичното положение на всяка една от страните. ЕС не може да игнорира това, което се случи с мигрантите в Средиземно море, и това, което се случва в Либия, в Сирия и в Ирак, каза португалския президент. Той изтъкна необходимостта от координирани усилия от ЕС, необходимостта да се работи с държавите, от които идват мигрантските вълни, както и за въвеждане на система за следене на Средиземно море.

Президентът Плевнелиев съобщи, че България ще се присъедини към центъра "Север-Юг", който работи в Лисабон вече 25 г. като част от Съвета на Европа и е платформа за насърчаване на политическия диалог между европейските и развиващите се страни.

В присъствието на двамата президенти беше подписана междуправителствена програма за сътрудничество в областта на езика, образованието и науката, културата, спорта, младежта и общественото осведомяване за периода 2015-2018 година.