Папа Франциск призова за преодоляване на бариерите между религиите и културите

Папата е на посещение в Сараево

06.06.2015 | 14:09 Редактор: Ирина Георгиева
Папа Франциск призова за преодоляване на бариерите между религиите и културите

Папа Франциск, който пристигна на посещение в Сараево, отправи призив да бъдат преодолени бариерите между религиите и културите, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции. 

Той окачестви Сараево като "Йерусалим на Европа", където  съвместно съжителстват хора, изповядващи различни религии - мюсюлмани, католици и православни християни, както и различни етнически групи, информира ТАСС.

"Всички ние трябва да противостоим на варварството, чиито поддръжници използват различията като повод за насилие. В Босна и Херцеговина братските отношения между мюсюлмани, евреи и християни свидетелстват, че сътрудничеството между различните религии и етнически групи е възможно." - каза папата. 

В реч пред тричленното босненско председателство папа Франциск призова босненските мюсюлмани, православни християни и католици да оставят "дълбоките рани" в миналото си и да работят заедно за едно мирно бъдеще, информира Associated press. Той призова босненците да продължат да работят за мира и съвместното съществуване чрез изпълнен с доверие и търпение диалог. 

След срещата с членовете на колективното председателство папа Франциск потегли за футболния стадион Кошево, където ще отслужи литургия на открито, на която се очаква да присъстват до 100 хиляди души. 

Папата пристигна тази сутрин на еднодневно посещение в Сараево. Хиляди босненци, застанали около пътя, по който премина
колоната с автомобили на папата, го приветстваха, посочва AP.

Еднодневното пътуване на Франциск е осмото му извън Италия, откакто той стана папа, и третото му в Европа след визитите в Страсбург в ЕП и в Албания, припомня France presse.