Папа Франциск прие на аудиенция министър-председателя Бойко Борисов

Бойко Борисов подари на Папата камък от гроба на Свети Йоан Рилски

23.05.2015 | 15:46 Редактор: Георги Стоянов
Папа Франциск прие на аудиенция министър-председателя Бойко Борисов

Папа Франциск прие днес на аудиенция министър-председателя Бойко Борисов, който е на официално посещение във Ватикана и Италия за най-големите извън България чествания на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщава БТА.

Аудиенцията се състоя в библиотечната зала на папските покои в Апостолическия дворец. Това е комплекс от сгради, строени в различни епохи между 12-и - 19-и век. Те заемат обща площ от 162 хиляди квадратни метра и имат над 1000 помещения, в които освен папските покои е разположен Държавният секретариат (съпоставим с правителство в светска държава) и още две ведомства, както и Ватиканските музеи, Апостолическата ватиканска библиотека и Тайният ватикански архив.

Библиотечната зала на папските покои е място за заседания на Кардиналския съвет и за срещи на Светия отец с някои от най-високопоставените гости. След възкачването на Свети Петровия престол Франциск пожела да обитава малък апартамент в кардиналския дом "Света Марта", където приема и посетители от чужбина, а аудиенции в Апостолическия дворец дава рядко и по особено тържествени поводи.

Папа Франциск и Бойко Борисов водиха разговор на четири очи, който продължи 15 минути. След това премиерът Борисов представи членовете на водената от него делегация, в която са включени  министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на отбраната Николай Ненчев и народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева. Тук бе и българският посланик към Светия престол Кирил Топалов.

В края на аудиенцията се състоя традиционната размяна на дарове. От българска страна бе поднесен камък от гроба на Свети Йоан Рилски, който папата прие с благоговение и целуна. Светият отец връчи медалообразно изображение на "Ангела на мира" с думите: "Това е творба на римски майстор от 19-и век и е Ангелът на мира, който побеждава злото на войната. Ние всички трябва да бъдем ангели на мира, което е много важно в този момент".

След аудиенцията ръководителят на българското правителство посети Държавния секретариат, където води разговор с държавния секретар кардинал Пиетро Паролин, чийто функции са сравними с тези на министър-председател в светска държава.

От Ватикана кортежът се отправи към елитния резиденциален римски квартал Париоли, където премиерът положи венец пред паметника на Иван Вазов, издигнат там през 2010 година.

Паметникът се издига на площад "Торвалдсен", който носи името на датския скулптор от епохата на неокласицизма Алберт Торвалдсен (1770-1844), живял и творил няколко години във Вечния град. Товае забележителна част на Рим, в която са разположени Националната галерия на модерните изкуства и паркът Вила Боргезе със световноизвестната си галерия.

Утре министър-председателят Борисов ще присъства на молебен в църквата "Свети Павел в Регола", предоставена за ползване на българската православна общност в Рим. В ранния следобед ще се състои поклонение пред мощите на Свети Константин-Кирил Философ, който е погребан в базиликата "Сан Клементе".