Специален данък за работещите пенсионери, предлага бизнесът

Асоциацията на индустриалния капитал с идея ставката да е 10%

17.02.2015 | 16:21 Редактор: Мариета Иванова
Специален данък за работещите пенсионери, предлага бизнесът

Работещите пенсионери да плащат специален данък, предлага от  Асоциацията на индустриалния капитал в България. Ставката да е 10% върху получаваната пенсия, включва идеята на работодателската организация, обсъдена на заседанието на  Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Това е съобщил по време на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов, предава Investor.bg.

Той посочил, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС). Направена в тази връзка справка показала, че само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Предстои идеята да бъде обсъдена на отделно заседание на Съвета по пенсионната реформа.

От АИКБ предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Съгласие по предложението не е постигнато и днес.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например, да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили.

Изчисленията сочат, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия.

Така от бюджета на НОИ ще са нужни още около 6 млн. лв.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане.