Протестно шествие срещу НАТО в София

15.02.2015 | 16:58 Редактор: Пролетина Съботинова
Протестно шествие срещу НАТО в София

Анти-натовско протестно шествие се проведе в неделя, 15 февруари 2015 в София срещу изграждането на команден център на НАТО в страната.

Демонстрантите поискаха правителството да отмени всички ангажименти, които страната ни е поела към Алианса, свързани с пряка или косвена война в Украйна.

Протестът под наслов „НАТО-вън от България“ се организира от Гражданската инициатива за суверенитет на България по света и Българският антифашистки съюз.

Към шествието се присъединиха привърженици на БСП, Атака и движението „Че Гевара“.

Протестното шествие премина от Президенството до Народното събрание.

Пред Руската църква протестиращите спряха, за да се помолят за мир.

Исканията на протестиращите са за неутралитет на България и неучастие на страната във военни действия.

Недоволните граждани настояват за преустановяване на членството в НАТО, както и да се осигури бежански коридор за българите в Украйна.

Организаторите смятат да протестират всяка неделя, докато правителството не организира обществени дискусии или проведе референдум по темата.

"Всички други команди центрове са в дън гори тилилейски, така че ако някой пиян екстремист реши да взривява базата, да пострадат само военните екипи, а тук е до детски градини, това на нищо не прилича" коментира председателят на българския Антифашистки съюз Борис Цветков


"Смятаме, че трите последователни посещения на англо-американски величия, целят да превърнат България в зона, където да бъдат настанени многочислени многонационални военни формулирования, в които да вземат участие нашите армии и военни сили, и оттук да се мащабира една много голяма война на евразийския континент" заяви Пепа Рашева от гражданска инициатива за суверенитет на България и държавните по света.

Протестиращите са изпратили декларация с искане за мир до европейските институции, Евразийския съюз, Сирия и Иран.

 

Предишен протест на организацията За суверенитет на България и държавите по света, проведен на 11 ноември 2014 пред посолството на САЩ отново поиска затваряне на американските бази в България.

И тогава бе изпратена декларация до Русия, ЕС, Китай, Сирия, Сърбия, Украйна и самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.

На 8 февруари 2015 обявеният за национален митинг-шествие България за мир се обяви против базите на САЩ от България. Декларацията им на сайта на Русофили отново е адресирана до правителството и ЕС, БРИКС, Иран, Сирия и Сърбия.