Атанас Славов: Няма нужда от решение на НС за изграждане на команден център на НАТО

В България трябва да има много силно присъствие на натовски и европейски структури, коментира той

08.02.2015 | 10:56 Редактор: Мариета Иванова
Атанас Славов: Няма нужда от решение на НС за изграждане на команден център на НАТО

Не е работа на Народното събрание да се занимава с въпроса за изграждане на команден центъра на НАТО в България, коментира в предаването Денят On Air преподавателят по конституционно право д-р Атанас Славов. Той поясни, че парламентът вече е ратифицирал членството ни в   Северноатлантическия пакт. И „доколко тук става въпрос за изграждането на команден център именно във връзка с членството ни, не е необходимо ново решение на Народното събрание”, заяви той.

Славов подчерта, че и в момента има натовска структура в България: - „Това е центърът за управление на кризи, където работят и служители, които не са български граждани, а на други страни-членки на НАТО”. По думите му: - „Трябва много ясно да се позиционираме и то да сме активната страна в този процес. В България трябва да има много силно присъствие на натовски структури, както и на европейски структури,” коментира още Славов.

Той коментира и бъдещето на съдебната реформа с думите, че „със сигурност за някои от участниците това е театър, който ще приключи след няколко месеца, но за европейските ни партньори и за българските граждани не е театър”. Той подчерта, че е необходимо да отделим „необходимото време, за да си подредим държавата”.

Първа стъпка в тази посока по думите е да се гарантира, че магистратите няма да изпадат в зависимости, като се въведе ефективната за целта процедура на назначенията. Друга мярка е да се прекратят практиките „добрите магистрати да се товарят с много дела и по обективни причини да не могат да се справят с тях” и да се стига до процедури за дисциплинарни производства.

Цялото интервю може да видите от видео файла.