Симеон Николов: Малко вероятно е да има директен сблъсък Русия- САЩ в Украйна

Най-голяма е вероятността за въвеждане на международни умиротворителни сили в Украйна, коментира експертът по сигурността

05.02.2015 | 11:46 Редактор: Мариета Иванова
Симеон Николов: Малко вероятно е да има директен сблъсък Русия- САЩ в Украйна

Малко вероятно е Русия и САЩ да влязат в директен сблъсък на територията на Украйна, стана ясно от думите на Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в Сутрешния блок на Bulgaria On Air.  Той подчерта, че ако се изхожда от учебниците по военна история, действително има признаци за подготовка за война и подчерта, че в момента се води икономическа и информационна такава.

Николов подчерта, че проучвания на американски изследователи в над 30 страни  отчитат, че нагласите сред научните страните относно вероятността за директен военен сблъсък в Украйна се оценява на 38%, „докато сред общественото мнение е малко по-високо - 50%“.

Оценките на  Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения сочат, че най-голяма е вероятността за въвеждане на международни  умиротворителни сили в Украйна.

„Според нашия център двете страни не са готови за такава война. Днес не се води на всяка цена директно и със военни средства, а се води информационна, икономическа война, която може да премине в гореща военна фаза, но считаме, че обстановката в Украйна, така се изостря, че е много вероятно тя да изпадне в хаос и тогава ще има въвеждане на умиротворителни сили в Украйна, т.е. няма да има директен военен сблъсък но международни умиротворителни сили в региона са най-вероятните прогнози според нас“, коментира Николов.

Експертът коментира още, че създаването на контролните центрове на НАТО в България, Румъния, Полша и Балтийските страни е резултат от кризата в Украйна и нарастването на ролята на  Черноморския регион заради това, че се „явява средоточие на два конфликта- на този в Украйна и на другия в Близкия изток“.

„Нашата страна се оказа в епицентъра на един регион със сблъсък на интереси“, коментира Николов. Той уточни, че създаването на контролните центрове е решение вследствие на друго решение, „взето в Уелс през септември 2014 относно формиране на на сили за бързо реагиране от 5500 души в 5 батальона. Тези центрове трябва да осигуряват влизането настаняването поддръжката на тези сили за бързо реагиране. Това трябва да се уточни, за да не се остане с грешно впечатление“, коментира Николов.

Вижте цялото интервю от видео файла.