Плевнелиев: Който си прави сметките за президентските избори, ще сбърка

Прекалено рано е, средата е динамична, най-малкото трябва да се изчакат местните избори, смята президентът

21.01.2015 | 13:49 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Който си прави сметките за президентските избори, ще сбърка

Българският народ ще накаже всеки, който през 2015 г. не работи по националните приоритети, а гледа сметките, заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос по време на отчетната пресконференция за тригодишнината от встъпването му в длъжност. 

Държавният глава е категоричен, че е рано да се мисли за президентските избори през 2016 година.

"Всеки, който си прави отсега сметките за президентските избори, ще сбърка, защото е прекалено рано, средата е динамична и трябва да изчакаме местните избори." - коментира Росен Плевнелиев.

Държавният глава отново подчерта, че през настоящата година хората очакват политиците да се мобилизират и да се фокусират върху належащите задачи. Затова той призова 2015-а да бъде „година на действието, а не на сметките“.

"На хората им е тежко, те очакват политиците да се мобилизират и да работят. Убеден съм, че политиците трябва да се фокусират върху това какво има да се върши." - каза Плевнелиев.

Президентът допълни, че е определил 2015 г. за година на действието, а не на сметките и апелира това да е така. Плевнелиев каза още, че обещава, че през 2015 г. колкото и да бъде питан за президентските избори, ще отговаря само това: "Рано е". 

Президентът каза още в отговор на въпрос, че работи много добре с правителството на Бойко Борисов.

"Моите отношения с българското правителство днес са коректни, но и са отношение на партньорство, което се базира на това да не си "замитаме" мнението, да си казваме нещата в прав текст и в един честен дебат да намерим правилното решение." - посочи държавният глава.

Президентът обяви, че ще настоява пред 43-ото Народно събрание да се произведе национален референдум за промяна на изборните правила. В началото на 2014 г. държавният глава предложи на парламента да бъде произведено национално допитване за промяна на изборната система и предложи гражданите да бъдат попитани съгласни ли са да бъдат въведени мажоритарен вот, електронно и задължително гласуване. Темата ще бъде поставена по време на месеца на политическите консултации, който традиционно президентът провежда с парламентарните групи в началото на годината.

"Аз съм екипен играч – не налагам референдум заради това си право, а защото народът го иска и смята темата за смислена." - заяви президентът в отговор на журналистически въпрос.

Президентът изрази надежда националното допитване да се произведе заедно с местните избори тази година. 
 
Росен Плевнелиев отново призова всички компетентни институции за ефективна работа за изясняване на обстоятелствата, които доведоха до фалита на КТБ.

"Оттук-нататък ще следя ще има ли осъден и колко пари ще се върнат от откраднатите над 3 млрд. лева." - заяви президентът.

Държавният глава апелира да не се замитат следите по случая и предупреди, че това крие риск от повторение на банковата криза през 1996 година. Според него, ако случаят с фалита на КТБ не се изясни, „заметеният преход на България ще продължи с още едно поколение“. 

Още от отчета на президента - в следващото видео: