Борисов: Изсветляването на сивата иконимика може да доведе до нарастване на приходите с до 1 млрд. лева

В рамките на 2015 г. ще завършим магистрала „Марица“

20.01.2015 | 17:08 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: Изсветляването на сивата иконимика може да доведе до нарастване на приходите с до 1 млрд. лева

Силата на България е в това да се консолидират всички и да работят за успеха на държавата, заяви министър-председателя на традиционната среща на правителството и бизнеса. 

"Полагаме огромни усилия да си съберем приходите. Първостепенна задача на службите е борбата с ДДС-измамите, укриването на данъците и сивия сектор. Резервът е до 1 млрд. лв. повече да се събере. Ако това се изпълни, ще имаме възможност да свършим доста работа." - заяви премиерът Бойко Борисов по време на Деветата среща на правителството и бизнеса.

Борисов посочи, че всяка сряда в кабинета си се среща с представители на приходните ведомства, прокуратурата, следствието и с финансовия министър, за да се обсъди ходът на борбата с контрабандата и със сивата икономика и изпълнението на приходите. Министър-председателят обобщи, че в момента е оптимист и се надява приходите до края на годината да надхвърлят с 600-700 млн. лв. до 1 млрд. лв. събраните през миналата година.

"Въпреки несъгласието на фермерите и ведомствените бензиностанции, те трябва да се свържат със системата на НАП, за да се отчитат онлайн приходите им." - коментира Борисов.

Премиерът възрази на аргумента, че това е скъпо. Според него свързването на един обект излиза около 5 хил. лв. На тази сума той противопостави субсидиите за земеделските стопани, които предстои да им бъдат платени:

"1,1 млрд. лв. субсидия ще им дадем, така че не могат да казват, че няма пари”.

В обръщението си към участниците в срещата премиерът обяви, че готвената реформа в пенсионната система не е с цел някои частни пенсионни фондове да бъдат затворени и да стъпят на пазара нови, а да се гарантира, че те ще осигурят добра доходност на осигурените и че няма да инвестират в свързани фирми.

"Сигурно сте чули, че има свързани фирми, и не искам след време да кажат, че сме знаели, но сме си мълчали. Искаме да надградим системата. Надявам се да се успокоят по темата и да си видят счетоводството и финансите." - обясни министър-председателят.

Премиерът съобщи още, че в края на миналата година правителството е разплатило над 400 млн. на бизнеса. Бойко Борисов прогнозира, че през тази година над 5 млрд. лева ще бъдат разплатени по 2101_pm-forum.jpgевропейските програми.

"Направили сме изключително стройна организация и в тази сфера не бихме допуснали загуби" - отбеляза Борисов.

Пред бизнеса Борисов посочи, че България няма да загуби 25 млн. евро по европейските програми, а ще ги прехвърли от стария в новия програмен период и изрази благодарност към Европейската комисия за подкрепата към страната. „Всичко, което трябваше да се направи за България като подкрепа, хората го направиха и то само в рамките на една седмица. Това също е един много ярък жест към това правителство“, подчерта министър-председателят.

Премиерът каза още, че през 2015 г. ще бъдат започнати и двата лота на АМ „Хемус“ – до Ловеч и Шумен-Белокопитово. Той обясни, че в бюджета за 2016 г. трябва да влезе и участъкът Мездра-Ботевград.

"Аз съм убеден, че в рамките на 2015 г. ще завършим магистрала „Марица“, както и магистрала „Струма“ до Благоевград и участъка Сандански-Кулата." - заяви министър-председателят.

По думите му, законовата промяна по отношение на отчуждителните процедури не само е забавила, но е поставила под заплаха изпълнението на големите инфраструктурни проекти. „Изключително съм благодарен на Европейския съвет и на премиера Дейвид Камерън за едно решение, което е само в услуга на България – правилото “n+3”, а не “n+2“, защото такъв проект като автомагистрала „Струма“ е жизнено важна и за Гърция, и за тази част Европа“, посочи Бойко Борисов. Премиерът обясни, че без тази промяна, не само нямаше да 2101_pm-forum01.jpgможе да бъде реализиран проектът, но изплатените до момента средства е трябвало да бъдат върнати.

На форума министър-председателят коментира и темата КТБ. „Парите, които се изплащат на вложителите в КТБ, са 20-30 млн. лв. дневно и сумата, изплатена към вчерашна дата, е 3,363 млрд. лв.“, заяви Борисов и подчерта, че всяко правителство е длъжно да подкрепи банковата система.

Силата на България е в това да се консолидират всички и да работят за успеха на държавата, заяви в заключение Борисов. Колкото по-малко се делим, толкова по-добре, подчерта той и припомни процеса по създаване на правителството като благодари на преговарящите екипи.