Как да координират действията си институциите спрямо охраната на границата, предлага Кунева

На 13 януари вицепремиерът внася предложението си в МС

12.01.2015 | 14:23 Редактор: Мариета Иванова
Как да координират действията си институциите спрямо охраната на границата, предлага Кунева

Вицепремиерът Меглена Кунева ще внесе в Министерския съвет план за коордианция на няколко институции за охрана на границата, заяви тя пред журналисти, съобщава БТА.

По въпроса за интеграция на бежанците ще се работи съвместно със социалния министър Ивайло Калфин.

Кунева изрази надежда, че в доклада, който страната ни очаква от ЕК, ще бъдат отбелязани усилията ни за охрана на границата.

По думите й  България „не може да бъде оставена извън Шенген, когато става дума за сигурност.

Тя отново настоя процедурата за влизане в Шенген да бъде разграничена от механизма за сътрудничество на ЕК.

До момента 61 на сто от домовете за бежанци са заети - с малко под 7000 души.

Ако хората, търсещи убежище, искат да се възползват от всички права, които дава българското законодателство, те трябва да изпълняват всички изисквания - да се посещава задължително училище, да приемат, когато им се предложи, работа и т. н., добави Кунева. Тя подкрепи идеята да бъдат налагани санкции,  ако тези условия не бъдат изпълнявани.

По думите й със социални програми за чистене на улици и градинки няма да се оправи икономиката на България.

Темата за охраната на границата коментира и вицепремиерът Маргарита Попова. Тя посочи, че „няма нищо страшно, ако армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегални миграционни потоци.

Коментарът беше направен в отговор на въпрос дали армията трябва да се включи в помощ на МВР при охрана на българско-турската граница.Тя добави, че това би било от полза и на Турция, и на другите съседни страни. - „Добре е, ако двете държави обсъдят този въпрос“, посочи вицепрезидентът Попова.

"Турция няма да се разсърди, когато отидем, когато седнат външните министри, когато седнат министър-председателите или държавните глави на двете държави и говорим за това как да предотвратим нелегалната миграция", коментира Попова.

По думите й от това страда и Турция, страдаме и ние.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че армията ще се включи в изготвяне на логистиката за охрана на границата. Той подчерта още, че шофьори на щат към армията може да се включат да извозват служителите на МВР с високопроходима техника по труднодостъпните места към границата.

На 6 януари президентът Росен Плевнелиев се противопостави на идеята военни да бъдат ангажирани в охраната на българо-турската граница от март, когато се очаква засилване на миграционния натиск. По думите му това би могло да стане повод за „много сериозен външнополитически проблем за България“.

„Не бих допуснал Българската армия да застане на границата, а от другата страна да няма армия, това не е добре за нас,“ заяви тогава Плевнелиев. - „Второ и още по-важно - представете си какъв дипломатически скандал ни очаква, ако се окаже, че ние пазим границата си с една съюзническа държава, каквато е Турция, с войници, с БТР-и, с техника. Идеята Българската армия да бъде позиционирана по границата е недобра, неработеща, тя ще предизвика международни имиджови проблеми за България и бих посъветвал правителството да намери най-смисленото решение, а то е МВР да намери сили, ресурси, те да му бъдат осигурени, за да може да се справи със ситуацията по границата”, заяви държавният глава.