От 1 януари по-висока минимална заплата

"Линията на бедност" е по-висока от днес - от 251 на 286 лева

01.01.2015 | 11:01 Редактор: Ирина Георгиева
От 1 януари по-висока минимална заплата

От 1 януари минималната работна заплата се повишава с 20 лева, припомнят от Dnes.bg. През 2015 година тя ще „порасне“ още веднъж също с толкова - от 1 юли ще е 380 лв. През 2015-а обаче с нея няма да се повиши обезщетението за отглеждане на дете. През втората година от майчинството то остава 340 лв. За първата година парите на майките вече ще се изчисляват на база доходите им за 2 години назад, а не за година и половина.

Празничният първи януари тази година "замрази" цените на природния газ, парното и тока. Решението на енергийния регулатор е за символично намаление от 30 стотинки единствено на цената на природния газ за 1000 куб. метра, която от 1 януари вече е 603,14 лв.

Липсата на по-рязък скок или поевтиняване на синьото гориво задържа и цените на парното и топлата вода. Прогнозите на ДКЕВР обаче са, че токът ще поскъпне от април или от средата на лятото.

„Замръзват“ още данъците ни, както и социалните и здравните осигуровки, които внасяме. Сравнително новият „данък лихва“ също остава 8%.

"Линията на бедност" е по-висока от днес - от 251 на 286 лева.

Повишава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 лв. на 2600 лв., което ще доведе и по-висок "таван" на пенсиите - 840 лв. Вече е по-висок минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители с 60 лева – от 240 лв. на 300 лв.

Развръзката по "горещата тема" за пенсиите обаче предстои. Макар в края на годината да беше прието, че можем да преместим парите си за втора пенсия от частния пенсионен фонд, в който са, към НОИ, управляващите ще обсъждат отново въпроса през януари.

А иначе пенсионерите ще получат увеличение на парите си през юли по добре познатото вече "швейцарско правило". Четири месеца повече осигурителен стаж ще са необходими за пенсиониране през 2015-а в най-масовата трета категория труд.

Хората на граждански договори сами ще избират дали през четвъртото тримесечие работодателят да им удържа авансово данък върху доходите. 

Премахва се обаче необлагаемият праг от 340 лева, тоест за доход по трудов договор, който не надвишава минималната работна заплата, няма да се възстановява удържаният данък при подаването на годишната данъчна декларация.