Кои книги да прочетем през почивните дни?

Класация на медийна група Bulgaria On Air

25.12.2014 | 10:34 Редактор: Ирина Георгиева
Кои книги да прочетем през почивните дни?

Ако все още не сте купили подаръци за празниците или просто ви се чете нещо интересно, екипът на медийна група Bulgaria On Air ви препоръчва тези заглавия.

Светла Петрова, автор и водещ на Полиграф

1. "Приумиците на смъртта" - Жозе Сарамаго

Какво би станало, ако смъртта реши да си почине и хората внезапно престанат да умират? Какво би станало с безнадеждно болните, с престарелите? Ще стигнат ли жилищата? Ще се задъхат ли болниците? Ще просперират ли погребалните агенции? Жозе Сарамаго поставя един град точно в такава ситуация и ѝ прави придирчив анализ, без да пропуска нито една подробност, описвайки настоящето и предвиждайки бъдещето, пише издателство Colibri.

2. "Крака на костенурка" - Николай Грозни

Обещаващ джаз пианист, роденият в България Николай Грозни, заминава за САЩ, за да учи в Музикалния колеж „Бъркли“, Бостън. Тази посока на живота скоро му омръзва – и се преселва в Хималаите, за да изучава будизма. В това начинание го подкрепя дребничка тибетска монахиня на име Ани Дауа. Четирите години, прекарани в Дарамсала, Индия, са достатъчен период, по време на който натрупва многобройни проникновени и комични спомени, описани в „Крака на костенурка“, пише издателство Ciela.

3. "Пътуванията на Сократ" - Дан Милман

Завладяваща история за едно дълго пътуване през болката и страданието, любовта и прошката, вярата и просветлението, преобразили малкото момче в могъщ войн, а война – в любящ мъдрец, поел по пътеката на мира... Едно необикновено пътуване към самия себе си, пишат от книжарница Хеликон.

4. "Огледало на протестите" - Петър Клисаров

Защо през 2013 г. избухнаха и завършиха с крах протестите в България? Защо през последните десетилетия в света ври и кипи, но от това положението на хората само се влошава? Какво предизвиква протестите у нас и по света? Как властите се справят с тях? Какво ни чака в бъдеще? Това резюмират от книжарница Хеликон.

5 "Стогодишният старец, който скочи от прозореца и изчезна" - Юнас Юнасон

След дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за своя последна спирка на земята. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. На стотния си рожден ден рожденикът решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от тържественото честване. По домашни пантофи и без план за действие Алан предприема неочаквано и за самия себе си бягство, изпълнено с безброй невероятни приключения. Спонтанно извършена кражба на куфар, собственост на престъпна организация, го среща с колоритни приятели, които с готовност се присъединяват към него, пише издателство Colibri.

Вероника Денизова, редактор Пазари, Bulgaria On Air, водещ на Investor LIVE

1. "Жената на авиатора" - Мелани Бенджамин

Двадесет и една годишната Ан, дъщеря на американския посланик в Мексико, прекарва по-голямата част от живота си в сянката на баща си и красивата си по-голяма сестра. Тя е възпитаничка на престижния университет „Смит“ и тайно мечтае за писателска кариера. Баща й поканва любимеца на Америка, полковник Чарлс Линдберг, да им гостува за коледните празници. Младият авиатор извършва първия полет без кацане над Атлантическия океан. Невероятното постижение го превръща в герой и му спечелва обожанието на целия американски народ. Очарована от славата и величието му, Ан смята, че именитият пилот дори не я е забелязал. Но греши, пишат от книжарница Хермес.

2. "Уличният котарак Боб" - Джеймс Болън

Боб гледа от корицата, сякаш казва: „Аз не съм обикновен котарак!” Мнозина ще се почудят  що за книга е „Уличният котарак Боб” –  ръководство за гледане на домашни любимци, развлекателен роман или детска книжка? Добре, че подзаглавието пояснява: Как един човек и неговият котарак срещнаха надеждата на улицата, пишат от издателство Книгопис.

3. "Хотел" - Артър Хейли

Зад бляскавата фасада на хотел "Сейнт Грегъри" се разиграват тайни страсти и сделки за милиони. Рулетката се завърта и въвлича в интиргата крупни банкери и бизнесмени, висши аристократи и хора извън закона. И само за пет дни хотелът сменя собственика си, посланикът на Великобритания, уличен в престъпление, загива в асансьора, а шокиращите разкрития и неочакваните обрати, безспорен патент на Артър Хейли, ви оставят без дъх до самия финал, пишат от книжарница Хеликон.

4. "Петият слон" - Тери Пратчет

Сам Ваймс е бягащият човек. Вчера беше дук, шеф на полиция и посланик в загадъчната, богата на изкопаема мас страна Юбервалд. Сега няма нищо освен присъщото си хитроумие и мрачния панталон на вуйчо Ваньо /само не питайте как се сдоби с него/. Наоколо е заснежено. И мразовито. И ако той не успее да прекоси гората, за да се върне в цивилизацията, ще има ужасна война. Но по следите му тичат чудовища. Те са умни. Те са бързи. Те са върколаци. И го настигатпишат от книжарница Хеликон.

5. "Лелите не са джентълмени" - П.Г. Удхаус

Петната по гърдите ми привлякоха моето внимание, докато бях в банята и пеех, ако не ме лъже паметта, арията на тореадора от „Кармен“. Бяха розови като ранна утринна зора и предизвикаха у мен подчертана загриженост. Не че съм суетен мъж, но ще пищя, ала няма да се съглася да крача по света луничав кат гепард. Така започва книгата.

Красимир Лаков е продуцент на Денят он ер, Видимо-невидимо и Клуб Investor.bg

1. "Вечерята" - Херман Кох

Разтърсващ роман за отговорността, която родителите носят за деянията на своите деца. Брилянтен, напрегнат, трагикомичен разказ с впечатляващ ритъм. Ще достави специфична наслада на всеки, който обича истории за разпада на сигурността и комфорта в семействата от средната класа, по навик маскиращи проблемите си с маниери на благоприличието, пишат от store.bg.

2. "Игра на тронове: Рицарите на седемте кралства" - Джордж Мартин

Сто години преди събитията от "Игра на тронове", странстващият рицар сър Дънкан Високия и неговият скуайър Ег применят съдбата на Вестерос. Седемте Кралства са много различни от онези, които познаваме от книгите и сериала на HBO. Управлението на династията на Таргариените бавно се стабилизира след разрушителна гражданска война, в която претендентите от Блекфир почти успяват да спечелят трона, пише издателство Ciela.

3. "Глутницата" - Александър Томов

Страховитият Емил Дъбов трябва да бъде унищожен. Това е окончателната присъда на глутницата от негови врагове. Но те са наясно, че и с най-модерните оръжия на разположение в подземния свят са обречени на провал. Затова прибягват до услугите на тайнствен руснак, наречен Руския Стелт – злият гений на мафията. Скоро Дъбов узнава кои са поръчителите и подготвя своя отговор. Пламва чудовищна битка, в която се изливат милиони долари и не се подбират средства. В бандитския водовъртеж е въвлечен дори американският политик Ал Гор... Напрежението достига предела, когато Руският Стелт решава да ликвидира Дъбов по коварен и особено мъчителен начинпишат от книжарница Хеликон.

4. "Евроинтеграция без илюзии" - Вацлав Клаус

Европейският съюз /сега вече не говоря за Европа/ може да оцелее като институция, само ако се откаже от представите на социалното инженерство /които поради това са чисто утопични/ за изкуствено обединяване на континента и се върне към първоначалната концепция за сътрудничество между суверенни страни-членки, които да останат крайъгълен камък на интеграцията, а не нейна жертва, пишат от книжарница Хеликон.

Мартина Ганчева, международен редактор и водещ Новини в Bulgaria On Air

1. "Къща от карти" - Майкъл Добс

Политическият трилър Къща от карти разказва една тъмна история за алчност, корупция и неутолима политическа амбиция. Тук държавата няма абсолютно никакво значение – за сметка на това в коридорите на властта управляват интригите и страститепише издателство Ciela.

2. "Стъпка по стъпка" - Клаус Йоханис

Това е автобиографичната книга на новия румънски президент Клаус Йоханис.

3. "Халед Хосейни" - Халед Хосейни

Халед Хосейни е афганистански писател и лекар, емигрирал в САЩ, който в момента живее в Калифорния. Дебютната му книга „Ловецът на хвърчила“ излиза през 2003 г. и се превръща в бестселърпишат от книжарница Хеликон.

4. "С дъх на кафе" - Антъни Капела

Лондон, 1896 г., Робърт Уолис, бохем и мизерстващ поет, поема ангажимент към загадъчен търговец на кафе. Задачата му е да състави „речник на кафето”, в който да опише неуловимите аромати на сортовете на това легендарно растение. Омаян от вълшебния дъх на кафето и запленен от свободомислещата Емили, дъщеря на новия му началник, Робърт се влюбва...пишат от книжарница Хеликон.

5. "Ад" - Дан Браун

"Търсете и ще намерите." Тези думи отекват в съзнанието на видния харвардски професор по религиозна символика Робърт Лангдън, когато се свестява в болница, без спомен къде се намира и как се е озовал там. Не може да обясни и произхода на страховития предмет, открит сред вещите му, пишат от книжарница Хеликон.