В НДК започна 13-то Национално събрание на ДСБ

Делегатите ще направят промени в националното ръководство на партията

29.11.2014 | 13:20 Редактор: Георги Стоянов
В НДК започна 13-то Национално събрание на ДСБ

Министърът на образованието Тодор Танев и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок започна обръщението си пред току що стартиралото Национално събрание на ДСБ с думите " случи се невероятното - ние сме на власт", съобщава БТА.

Министърът на отбраната Николай Ненчев и лидер на БЗНС, част от РБ, увери, че няма да отстъпи от нито една теза, която е застъпвал. Ще бъда безкомпромисен към всякакви практики на корупция, към опитите под една или друга форма да бъде скрито комунистическото минало, обяви той и обеща да предаде досиетата от външното разузнаване и контраразузнаването, за да могат хората да разберат истината.

Поздравителен адрес изпрати и министърът на външните работи Даниел Митов.

В обръщението си към форума, прочетено от представител на СДС пред делегатите, лидерът на партията Божидар Лукарски уверява, че "сините" ще работят за постигане на целите.

Поздравление бе изпратено също от името на председателя на ДБГ Меглена Кунева, в което се оценяват усилията за промени в съдебната реформа и се прави заявка със съвместни действия за осъществяване на нужните промени, за консолидация на съюза между партиите в Блока.

Председателят на НПСД Корман Исмаилов посочи , че първата и най-важната реформа трябва да бъде просвещението.

Йордан Караджов, член на Гражданския съвет, обърна внимание, че победата на РБ е станала възможна, благодарение на усилията на активистите на отделните партии в него. Но, подчерта той, хората ще искат от нас да направим реформите.

Сред изказванията имаше и акценти върху нуждата от един, силен лидер на Блока.

Делегатите ще направят промени в националното ръководство на партията и ще приемат резолюция.

В зала 3 на НДК са регистрирани 542 делегати.

Иван Костов не дойде на конференцията. От профила си във Facebook той каза следното:

„Реших да не участвам повече на национални събрания на ДСБ, макар да обещах за последното. Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. И по този начин да му спестя клевети, че следва чужда воля. Оставам с вас като гражданин. Силите ми да издържам на хулите намаляват с годините, затова се опитвам да съхраня част от тях, за да мога да съм полезен. Не се побира в представите ми ролята на фалшив ентусиаст. Ако кажа честно мнението си, може и да навредя. Поради това ще споделя само следното: ДСБ опря на границата на само разрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия. Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск”.