След 5 декември новогодишните оферти ще са малко

Около 280 000 българи ще пътуват по празниците из страната, докато над 160 000 ще заминат за чужбина

16.11.2014 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
След 5 декември новогодишните оферти ще са малко

Заради петте почивни дни за Коледа и за Нова година, народът се втурна два месеца по-рано да си планира ваканцията. Към средата на ноември стаите в хотелите са резервирани на 65%. А до края на месеца се очаква този процент да скочи до 85%, каза за "Стандарт" председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, предаде Dnes.bg. По думите му българинът вече се е научил да се интересува отрано къде ще празнува новогодишните празници и да запазва места месеци по-рано.

"Най-добрите оферти към края на месеца ще бъдат изчерпани - всичко, което е интересно, изгодно и си струва парите. Затруднения в намирането на куверти ще има след 5 декември и места ще се намират трудно до Коледа - не че няма да ги има съвсем, но няма да са по предпочитанията на отпускарите, а ще е на принципа "каквото има", смята Драганов.

С най-висока средна заетост заетост са СПА хотелите - балнео, СПА и уелнес туризъм. Топлата вода, басейните, процедурите по освежаване привличат българите най-вече по Хисаря, Сандански, Вършец и Поморие.

Къщата за гости също ще се остане предпочитан начин за посрещане на Нова година, където средната цена е 260 - 280 лв. на човек.

Около 280 000 българи ще пътуват по празниците из страната, докато над 160 000 ще заминат за чужбина. Любима дестинация е Гърция, следвана от Турция.

Ниските цени у нас привличат доста чужденци. Очаква се около 75 000 гости да дойдат в България за празниците - гърци, румънци и турци.