Има риск да загубим голяма част от евросредствата до края на годината

Близо 6 млрд. лева са очакваните средства по ключовите ОП Околна среда и Регионално развитие, част от които могат да бъдат изгубени

11.11.2014 | 17:31 Редактор: Ирина Георгиева
Има риск да загубим голяма част от евросредствата до края на годината

Вероятността България да загуби значителна част от евросредствата към края на годината е изключително голяма. Това стана ясно от думите на вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, по време на конференция "Перспективи за растеж на българските общини". Близо 6 млрд. лева са очакваните средства по ключовите оперативни програми „Околна среда" и „Регионално развитие", част от които могат да бъдат изгубени, заради блокираната дейност на проектите през настоящата година. Правителство ще преговаря с Европейската комисия загубите да са колкото се може по-малки.

Томислав Дончев отказа да съобщи каква сума може да загуби страната ни.според него цифрата щяла да попречи на администрацията да работи на пълни обороти. Дончев обясни, че екипът му още тази седмица започва преговори с европейската комисия, като целта е спрените средства да са минимални. Страната ни ще изложи като аргументи за забавеното усвояване обжалваните обществени поръчки и даже природните бедствия от лятото. 

"Рискът от загуби  на средства за тази година е изключително в големи мащаби. Той е по лош от най-големите ми прогнози. Не става дума за милиони. Не става дума за десетки милиони. Става дума за съжаление за повече. Нещо, което на България никога до сега не й се е случвало." - коментира Дончев.

За да не се стига до нови загуби не средства от Европа председателя на парламента Цецка Цачева обеща на общинарите нов закон за усвояване на средствата от ЕС и изцяло нов закон за обществените поръчки.  

"Законодателният процес в 43-тото НС ще има акцент към проблемите на общините и на кметовете и ръководствата на тези общини." - коментира Цачева.

Очакванията на кметовете са промените в законодателството  да  подобрят усвояването на средствата и намалят бюрокрацията. В Павликени по Околна среда общината изпълнява проект за нова пречиствателна станция, която върви по план. Забележки по друга програма обаче забавят ремонт на пътищата в града и така през зимата общината е принудена да асфалтира улици.  

"Ние сега започваме три мащабни проекта по програма за Развитие на селските райони касаещи асфалтови работи, рехабилитация на пътища, които трябва да започнат в средата на ноември и са със срок за изпълнение 90 дни. Сами разбирате, че това е трудно изпълнимо за полагане на качествен асфалт. Но ще търсим начини за отлагане във времето,  за по-добри атмосферни условия. " - заяви Емануил Манолов, кмет на Павликени.

Пред кметовете регионалният министър Лиляна Павлова обясни ,че бюджета на  новата оперативна  програма Региони в растеж е малко над 3 милиарда лева. Като от тях 400 милиона лева ще бъдат насочени към най бедните общини. През новия програмен период  оперативната програма  за развитие на селските райони ще разполага с  над 2 милиона и 300 хиляди лева, които общините могат да използват. На кметовете  министърът на околната среда Ивелина Василева си постави размразяването на парите по ОП околна среда.