Цецка Цачева: Акцентът на 43 НС ще бъдат проблемите на общините

Кристалина Георгиева коментира, че България е сред най-големите бенефициенти на европейски пари - 32 млрд. лв. за следващите 7 години

11.11.2014 | 15:42 Редактор: Ирина Георгиева
Цецка Цачева: Акцентът на 43 НС ще бъдат проблемите на общините

В 43-то НС акцентът ще бъде върху проблемите на общините, кметовете и общинските ръководства. Това обеща пред представителите на местната власт председателят на парламента Цецка Цачева при откриването в НДК на годишната 
конференция "Перспективи за растеж на българските общини", предаде БТА. 

Цачева очерта три основни приоритети на 43-то НС - изцяло нов закон за мястото на органите, натоварени с еврофондовете за гарантиране правата бенефициентите и с процедурите на обжалване.

На второ място предстоят промени в закона за обществените поръчки. Нужна е безусловна гаранция за максимална прозрачност и ефективно изразходване на средства, което може да стане с въвеждане на електронни поръчки, например, адекватен контрол на всички нива на процедурата за обществените поръчки, подчерта Цецка Цачева.

На трето място тя постави изработването на мерки за финансова децентрализация, която включва механизми за собствена икономическа политика на общините. Парламентарният председател очаква инициативи от местните власти, в т.ч. предложения за закони. 

Тя изрази недоумение защо на форума няма представители на НСОРБ, които предлагат споразумение с парламента. Цецка Цачева съобщи също, че предвижда специален служите от администрацията на НС да следи за проблемите на местната власт и на два месеца веднъж да се провеждат съвместни форуми, които да дават законодателни инициативи.

Към парламента ще има и ново звено, което да се занимава с оценка на въздействието на новоприетите актове върху обществените отношения, които регламентират. Експерти от НС ще са на разположение на общините всеки момент, гарантира председателят на парламента. 

Във видеоприветствие Кристалина Георгиева, вицепрезидент на ЕК по бюджет и човешки ресурси, обърна внимание на факта, че България е сред най-големите бенефициенти на европейски пари - 32 млрд. лв. за следващите 7 години. Тя препоръча на кметовете да подготвят кадри, да инвестират в капаците, да оказват натиск на правителството да търси възможности за ползване на финансиране, където най-малко у нас стигат парите като програми за иновации, за развитие на малкия и средния бизнес, за най-изостаналите райони.

На форума присъстват вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Десислава Танева, Ивелина Василева, както и зам.-министърът на образованието Николай Денков.