Плевнелиев: Правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове, а програма за действие

20.10.2014 | 15:40 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев: Правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове, а програма за действие

Правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове на партиен принцип, а ясна програма за действие. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше категоричен, че страната ни има нужда от работещ парламент и правителство и за него вариант нови избори няма.

"Впечатлява ме добрия тон, конструктивният подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство. Радвам се и на това, че се влиза в конкретика. Същевременно обаче това е само началото на един процес, който аз се надявам да се ускори и да прилючи колкото се може по-бързо, за мен няма вариант нови избори, народът много ясно зададе посоката в 43-тото НС да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство. Очаквам втори кръг от преговори, който да се проведе по същество и вярвам, че правилният подход за съставяне на правителство не е раздаване на постове, а правилният подход е ясна програма за действие." - подчерта държавният глава.

Държавният глава отново подчерта, че провеждането на нови избори е недопустимо.

"Желанието на европейските ни партньори е България да излъчи легитимно правителство, с което да се работи по реформите." - посочи Росен Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев призова за честен и прозрачен подход, който да се изразява в ясно дефиниране на общоприемливите ангажименти пред бъдещото правителство и задачите, около които не може да се постигне съгласие.

"Има спешни задачи и около тях съм убеден, че може да има консенсус и може да има достатъчно представителство, така че да бъдат подкрепени." - заяви още държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че влизането на осем партии и коалиции в НС дава възможност за обединяване около широк план за действие, който в различните си измерения да намери подкрепа от различни среди в парламента. Държавният глава обаче отново подчерта, че той няма да участва в „измислянето на каквито и да било коалиционни формули“.

Президентът приветства конструктивния подход на политическите партии в рамките на първия кръг на преговорите за съставяне на правителство.