Първан Симеонов: Обществото иска стабилност, а не нови избори

Социологът посочи няколко варианта за съставяне на ново правителство

05.10.2014 | 23:27 Редактор: Мариета Иванова
Първан Симеонов: Обществото иска стабилност, а не нови избори

Посланието на обществото при днешния вот не е за нови избори, а за стабилност, заяви за Bulgaria On Air социологът Първан Симеонов от „Галъп”, като уточни, че все още се очакват официалните резултати.

По повод предварителните данни за вота той посочи три варианта за съставянето на ново правителство - дясноцентристка формация с трети партньор като Патриотичния фронт или ББЦ, втори вариант - дясноцентристко правителство с подкрепа от БСП или ДПС – който беше определен от социолога като „екзотичен“ и накрая - голяма коалиция с двете основни партии и други формации.

Третият вариант по думите му е напълно възможен, защото първите два означават нестабилност. Ако се стигне дотам, ще се говори за програмно или експертно правителство, очаква той.

„Това е в крайна сметка посланието на този изборен резултат, който е шамар за двете най-големи партии. Въпреки че ГЕРБ е очевидният победител, партията има около 1,1 млн. гласа – тоест, колкото имаше при най-слабите си избори досега през 2013 г. А БСП има 550 хил. гласа, което е исторически минимум“, коментира той.

Социологът допълни, че резултатът показва как посланието на хората е протестно спрямо големите формации.

„В тази ситуация да се говори за нови избори от страна на големите партии е малко хазартно. Очевидно посланието на обществото не е за нови избори, то е срещу този политически елит, както и за стабилност“, коментира той.

Реформаторският блок и Патриотичният фронт по думите му са формациите, които могат да се поздравят с изборните резултати.

Симеонов прогнозира, че „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента.

Социологът заяви, че очаква от страна на големите партии да бъде намерена формула, при която да се избегне вариантът за нови избори.