Министър Даниел Митов представи екипа и приоритети си

18.08.2014 | 17:00
Министър Даниел Митов представи екипа и приоритети си

Организацията на изборния процес в чужбина, номинацията на Кристалина Георгиева и подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. – това са трите главни приоритета в работата на Министерството на външните работи в рамките на мандата на служебното правителство, заяви министър Даниел Митов на специална пресконференция днес, на която представи своя екип и основните задачи, които стоят пред него, съобщава пресцентърът на МВнР.

Трима заместници ще подпомагат работата на външния министър – Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров. И тримата заместник-министри познават много добре МВнР, преминали са всички йерархични нива и имат безспорен опит и авторитет не само в институцията, но и сред нашите чуждестранни партньори, подчерта при представянето им Даниел Митов.

Посланик Катя Тодорова ще отговаря за организацията на изборите за Народно събрание в чужбина, ще контролира дейността на дирекции „Консулски отношения”, „Международно право” и „Права на човека”. Тя е дипломат от кариерата, започнала е своя професионален път в МВнР през 1992 г. и оттогава постепенно се издига в кариерата до директор на дирекции Международно право и Права на човека, а от 2002 г. е  заместник-министър на външните работи. Тя е била посланик на България в Кралство Мароко в периода 2005-2010 г., след което е била главен инспектор на МВнР и посланик за специални поръчения.

Посланик Валентин Порязов ще отговаря за двустранните отношения, политическите въпроси, участието на България в международните организации, НАТО и ООН. Той също е дипломат от кариерата с много ценен опит, като се изкачва постепенно от най-ниското стъпало в дипломатическата йерархия стажант-аташе до посланик, посочи министър Митов. Валентин Порязов е работил в различни дирекции на МВнР, бил е политически директор на МВнР и посланик на България в Кралство Нидерландия и Кралство Дания.

Румен Александров е третият заместник-министър в екипа на Даниел Митов. Той ще отговаря за европейските въпроси. Неговата кариера също започва във външно министерство в дирекция „Европейска интеграция”, преминава през работа в българското посолство в Рим, след което отново работи в дирекция „Евроинтеграция”, откъдето заминава в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел през 2008 г., където заема една от най-отговорните позиции-заместник-постоянен представител в КОРЕПЕР 2., заяви при представянето му външният министър. След завръщането си от Брюксел Румен Александров е директор на дирекция „Политики и институции на ЕС”.


Владимир Миланов поема поста началник на Политическия кабинет. В продължение на няколко години той работи в Комисията за контрол на специалните служби, завършил е СУ „Св. Климент Охридски” специалност „Публична администрация” и има много добър опит в тази сфера.


Като основна задача на своя екип и МВнР като цяло министър Даниел Митов посочи организацията на изборния процес в чужбина.

Заместник-министър Тодорова  е председател на Вътрешноведомствената комисия, която подготвя и организира изборния процес в чужбина. Тя ще поддържа постоянен контакт с ЦИК, с българските общности извън страната и ще дава указания на задграничните мисии.

Външният министър обясни, че вече са предприети първите стъпки, така както изисква Изборния кодекс, проведена е и първата среща на ръководството на комисията с ръководството на ЦИК.

Следващата седмица ръководството на комисията ще даде брифинг, на който ще даде подробна информация по започналата вече подготовка и предстоящи стъпки в организацията на изборите за 43 Народно събрание извън страната.

Подкрепата за номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат като член на Европейската комисия и за Върховен представител по общата външна политика и политика за сигурност също е сред приоритетите на екипа на министър Даниел Митов.

Ние вече работим по реализацията на тази цел, в координация сме с нашите партньори от ЕС”, посочи той, като допълни, че в рамките на състоялия се в петък извънреден Съвет „Външни работи” е провел много двустранни разговори по темата.

Комисар Георгиева се ползва с изключителен авторитет в Европа, който си е изградила сама. Без съмнение тя ще получи сериозен ресор в новата ЕК, заяви външният министър.


Сред задачите на МВнР в рамките на служебното правителство ще бъде е подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г.

Тази подготовка вече е стартирала със заповед на предходното ръководство на МВнР. В рамките на МВнР е създадена вътрешноведомствена работна група, която трябва да подготви пътна карта за подготовката на Председателството, да разглежда въпроси и да прави предложения, свързани с кадровото и бюджетно обезпечаване на Председателството в рамките на МВнР.