Бедствено положение в община Приморско заради обилните валежи (обновена)

Река Ропотамо и Дяволска са излeзли от коритата си

16.07.2014 | 15:18 Редактор: Ирина Георгиева
Бедствено положение в община Приморско заради обилните валежи (обновена)

На 17 юли сутринта бедственото положение в Приморско бе отменено.

 


На 16 юли в община Приморско бе обявено бедствено положение заради обилните дъждове. Те са започнали малко след полунощ и са продължили до 9 часа на 16 юли сутринта. Вследствие на дъждовете река Ропотамо е излязла от коритото си, прелива и Дяволската рекаНай-потърпевши са Приморско, селата Ясна поляна и Веселие. Къмпингите Градина и Смокиня са под вода. Прекъснати са второстепенните пътища до къмпинг Каваци и ваканционно селище Дюни, както и пътят, преминаващ покрай резерват Аркутино и свързващ Бургас и Приморско. В района на община Царево сигнали има предимно за с. Лозенец и къмпинг Оазис.

От общината съобщават, че има нанесени материални щети на голяма част от частните домове, а над 15 хотела и 20 къщи за гости са наводнени.

От МВР съобщават, че пожарникари и спасители от ГДПБЗН са реагирали на над 120 сигнала за наводнени приземни етажи в община Приморско след обилните валежи. Паднали дървета в Приморско пречат и са затворили улиците за автомобили в центъра на града. 

Няма данни за пострадали хора. Приливна вълна е отнесла плажната ивица на Приморско, заведение и автомобил. В този момент е нямало хора в колата. 

Пазачът на резерват Ропотамо беше отнесен от водната стихия, но водолази успяха да го спасят. Междувременно шестимата, блокирани край пътя за Ропотамо в продължение на 4 часа, са вече спасени.

Все още обаче остава затворен основният път за Приморско. Автомобилите се отклоняват по друг маршрут, а от полицията в Бургас призовават призовават хората да преустановят пътуванията си към населените места в Общините Созопол, Приморско и Царево.

Затворен е пътят Созопол-Приморско при с. Равадиново и в района в близост до река Ропотамо. От Министерството на регионалното развитие съобщават, че от републиканската пътна инфраструктура е засегнат път II-99. Залети са били участъци между Атия и Черноморец, които вече са отводнени, а почистването продължава.

Река Ропотамо е преляла, вследствие на което е залят участък от пътя преди входа на Приморско.  

Непроходим между селата Росен и Веселие е път III- 99- 2. Заради засегнатите участъци е въведен обходен маршрут по път  I-9 Ново Паничарево- Ясна поляна – Приморско. 

По разпореждане на министър Терзиева от ВиК - Бургас са изпратили техника, която да помогне за разчистването на пътя към с. Веселие.

Екипите на Областно пътно управление – Бургас работят по разчистването на отводнителни канавки, затлачени водостоци и отводнителни шахти.  По предварителна информация има изнесени асфалтови участъци и нарушение настилки.

Алтернативният обходен маршрут е Приморско – с. Ясна поляна, с. Ново Паничарево – Бургас.

Междувременно от местното ВиК дружество предупредиха, че водата в селата Росен и Веселие не е годна за пиене, да се ползва само за битови нужди.

Съобщено беше и за преливането на язовир Ясна поляна, но от ВиК Бургас опровергаха тази информация. Според тях водата от язовира се изпуска поетапно, наводнени са единствено земеделски площи. От Мминистерството на регионалното развитие допълниха, че язовир Ясна поляна има свободен обем от 3 млн. куб. м.

Язовир Ново Паничарево се изпуска контролирано с 10 куб. м./сек. Количеството е малко и не може да създаде опасност за населението.

Електричеството към 15:30 на 16 юли е възобновено, съобщиха от EVN. 

Бедственото положение в общината засега остава.

За 16 юли е валиден жълт код за опасни явления, обявен от НИМХ на БАН - за възможни интензивни валежи за осем области на страната: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе и Търговище. 

НИМХ на БАН обяви и за 17 юли жълт код за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.