Орешарски: няма нужда от актуализиране на бюджета

24.06.2014 | 17:02
Орешарски: няма нужда от актуализиране на бюджета

"Няма предпоставки да се актуализира бюджетът в средата на годината освен политико-пропагандни", заяви министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от БТА.

Орешарски направи изявлението по време на среща с представители на граждански организации в Министерския съвет на 24 юни.

"Към края на април нивото на приходите в бюджета са 30,5% от годишните разчети. Това не е най-доброто, което човек може да пожелае, но е най-доброто за последните пет години. Ако ни се струва малко, значи в предишните години е било катастрофично", посочи премиерът.

"Сега има известни буфери в бюджета и имам висока степен на увереност, че няма да се стигне до актуализация. Не вярвам политическата криза да увеличи приходите в бюджета - по-скоро обратното", каза той.

Заемът за държавен дълг е на етап роуд шоу. Планирано е държавата да вземе заем от 1,5 млрд. евро. Има предварителни очаквания за постигане на нива от около и по-малко от 4% лихва при този кредит, каза Орешарски. Тези пари са за рефинансиране на дълг с падеж началото на 2015 г. и ще е добре към тази дата парите да са в наличност. Друга част от заема са за планирания в бюджета дефицит за тази година, добави премиерът.