БСП иска предсрочни избори, но не незабавно

Левицата се обяви и за задължително гласуване

06.06.2014 | 11:14 Редактор: Мариета Иванова
БСП иска предсрочни избори, но не незабавно

БСП се обяви за предсрочни избори, но не незабавно.

Изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма подкрепа за по-цялостна политика, необходима за страната, изтъкна лидерът Сергей Станишев, цитиран от Dnes.bg.

По думите му на база политически разговори, включително при президента, трябва да се даде стабилност на държавата.

Лидерът на БСП отказа да обсъжда конкретни срокове за предсрочни избори, но по думите му в тази сесия на парламента могат да се свършат важни неща, например да се приеме бюджетът за догодина. Станишев напомни, че служебно правителство не може да направи това.

Той обяви готовност за обсъждане на конкретни дати и ролята на бъдещото служебно правителство в политически консултации.

Още по темата

Лидерът на БСП вече каза, че не е добро решение нито избори незабавно, нито да се отлагат с една година, а в отговор на въпрос уточни, че не е добре и те да са напролет.

Станишев заяви, че правителството е свършило немалко работа, но в последните месеци и в условията и на предизборна среда е имало натрупани проблеми и грешки, които трябва да бъдат отстранени.

Станишев подчерта, че предсрочните избори няма да решат проблемите. БСП никога не се е плашило от избори. Ще проведем консултации за предсрочни избори, кога това би било най-полезно за страната, но не смятам, че отлагането с една година е полезно и уместно, каза той.

Според него не е уместна тезата „избори незабавно“.

Станишев каза, че отговорното отношение изисква да се решат важни и спешни задачи.

Никой отвън или отстрани няма да ни спаси или да реши проблемите на България, подчерта той.

Още по темата

Умея да нося моята отговорност пред БСП, каза Станишев, попитан кога ще си подаде оставката. Той допълни, че редица въпроси ще се решават в партията, а не на пресконференцията. По думите му сметките кой ще бъде еврокомисар са вторични след това, което се случва в страната.

Левицата се обяви и за задължително гласуване. Според Станишев го изисква рестартът на държавата, защото той има нужда от масирано участие на гражданите. По думите му за да се направят фундаментални промени, е необходима легитимност, а тя се постига, ако гласът на хората тежи. Лидерът на левицата уточни, че задължителното гласуване не е универсално решение на всички проблеми, но според него сега имаме „полулегитимна демокрация“ и превръщане на изборите в пазар.

Левицата смята да търси подкрепа за това от парламентарните и извънпарламентарните сили.

 


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма