Започва източване на язовира край с.Винево за телата на жертви от пороя

Четиричленното семейство Рамадан изчезнаха в нощта на четвъртък срещу петък. Тялото на Ресмие Хакиф Рамадан бе открито. Продължава издирването на останалите

27.04.2014 | 09:50 Редактор: Ирина Георгиева
Започва източване на язовира край с.Винево за телата на жертви от пороя

От 9 часа на 27.04 официално ще бъде подновено издирването на тримата от семейство Рамадан край хасковското село Винево, чиято кола бе отнесена от пороя на моста от придошлата река там в нощта на четвъртък срещу петък. Спасителните екипи на пожарната и полицията ще източат язовира край селото, в опит да открият вече втори ден 3 тела на удавеното семейство - Мюмюн Мюмюн Хакиф Рамадан, дъщеря му Ширин и 4-годишния й син Мерт. В петък тялото на  54-годишната Ресмие Хакиф Рамадан бе открито.

Претърсващите екипи са предприели крайната мярка, след като стотици доброволци и не по-малко от 6 екипа на пожарна, полиция и Гражданска защита претърсиха с лодки всеки метър по коритото на малката рекичка Демерджи дере.  До момента не са влизали водолази, защото след пороя водите на язовира са мътни. Екипите разчитат, че нивото на язовира да падне достатъчно, чиито брегове също са обрасли с растителност и затрупани с купища дървета и коренища. Само с около 10 см е паднало нивото му тази сутрин, посочи кметът на с. Винево Фикрет Исса.  По негови думи източването ще става бавно, защото язовирът е голям, а и от реката постоянно идва вода.

В издирването на 26 април 2014 бе включено и полицейско куче, което претърси районна, но не откри следи от телата на тримата. За да бъде претърсено поречието на реката в участъка от моста до язовира, затлачено от купища дървета, коренища и отломки, са използвани 4 багера и резачки. Техниката ще бъде използвана и днес.

Според директора на МВР - Хасково причините за трагедията са “несъобразяване с пътната ситуация и подценяване на потенциална опасност”.

В същото време - във видинските общини Ружинци и Чупрене все още не е отменено бедственото положение. Хората почистват домовете си от пораженията. От 28 април 2014 те ще могат да подават молби за еднократна помощ от 325 лева. Близо 350 безработни ще се включат в почистването на засегнатите райони.