Трафик 1-6 май

26.04.2014 | 09:52
Трафик 1-6 май

КАТ и Агенция „Пътна инфраструктура" очакват натоварен трафик през празничните почивни дни 1-6 май. Предлагат се алтернативни маршрути на най-натоварените дестинации: София - Варна и София - Бургас.

Трафикът ще бъде най-силен в сряда, 30 април следобед и в четвъртък, 1 май до обяд, както и във вторник, 6 май, когато стотици хиляди автомобили ще се връщат към София и големите градове. Очаква се през майските празници 300 000 души да посетят българските курорти, а около 140 000 да пътуват в чужбина.

Заради очаквания засилен трафик от Агенция "Пътна инфраструктура" са предвидили организация на две ленти за движение на 67-ми километър на АМ „Тракия" и около 30-ти километър на АМ „Хемус". Интензивно движение ще има и по път Е-79 София - Кулата. Полицейски патрули ще следят за неправилни маневри.

В дните около Великден 250 шофьори са останали без книжка заради употреба на алкохол. Заради превишена скорост са съставени над 3 000 акта. По данни на "Пътна полиция" в последния ден от Великденските празници по автомагистралите ни са минавали 3 - 5 хиляди коли на час, три пъти повече от обичайната активност.

 

На 28 април 2014 министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков ще проверят напредъка при изграждането на участъка от АМ „Хемус“ при пътен възел „Белокопитово“, 4,9 км., съобщава на сайта си АПИ. Проектът е по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет. В отсечката на АМ „Хемус“ на територията на област Шумен се изгражда най-големият пътен възел у нас – п. в. „Белокопитово“, през който ще се осъществява връзката с път I-2 Русе – Варна и път I-4 Коритна – Белокопитово.

 

Съобщение на "Пътна полиция":
АМ „Тракия“: 67-ми километър: 11 ч. на 30 април - 11 часа на 5 май: две ленти за движение в посока София – Пловдив за леките автомобили и една в посока Пловдив – София. Тежкотоварните превозни средства над 12 тона, пътуващи от София към Пловдив, на 30 април - от 15 ч. до 21 ч., и на 1 май - от 10 ч. до 19 ч., няма да минават по виадукта, а ще бъдат пренасочвани по маршрута: АМ „Тракия“ - път I-8 от пътен възел „Мухово“ през Мирово, Костенец, Белово и Пазарджик. Целта е максимално улеснение на шофьорите на леки автомобили и повишаване на безопасността на движението.
От 11 часа на 5 май при 67-ми км от АМ „Тракия“ ще бъде възстановена организацията на движението, която е в сила от стартирането на ремонта на съоръжението през миналата година. Ще има по една лента за движение в посока София – Пловдив и Пловдив – София, както е в момента.
При необходимост движението на превозните средства ще бъде пренасочвано по осигурения кратък обход на виадукта – от пътен възел „Церово“ по път III-8402 - село Церово – временна пътна връзка към АМ „Тракия“. Приблизителната дължина на този обходен път е около 5 км.
Движението на тежкотоварните превозни средства при 67-ми километър в посока от Бургас към София е ограничено от миналата година. То се пренасочва по следния маршрут: град Пловдив при пътен възел „Север“ при км 126+200 по път II-64 - околовръстен път на Карлово - път I-6 към София.

На 30-ти км от АМ „Хемус“, виадукт „Бебреш“: От 11 ч. на 30 април до 11 ч. на 5 май ще има две ленти за движение в посока София – Варна при „Бебреш“ от автомагистрала „Хемус“ и една в посока от Варна към София.
От 11 ч. на 5 май до 13 ч. на 7 май ще има две ленти за движение в посока Варна – София и една в посока София - Варна. Движението на тежкотоварните МПС в района на виадукта остава както е в момента, поради липсата на близка алтернатива за пренасочване на трафика. По преценка на пътна полиция той може да бъде пренасочен и спрян на подходящи места по път I-1 Долни Богров - Горни Богров - Яна.
Алтернативни маршрути
Освен по АМ „Хемус“ пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и път II-81 София – „Петрохан“ - Берковица - Благово - Монтана - Лом.
Друго алтернативно направление е подбалканският път І-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас.
През почивните дни се очаква интензивно движение и по път I-1 (Е-79) София - Кулата. За улеснение на трафика и повишаване на безопасността ще бъдат ангажирани полицейски патрули на конфликтните участъци, за да се ограничат неправилните маневри и изпреварванията, застрашаващи живота и здравето на пътуващите.

АПИ съобщава, че тежкотоварни автомобили над 12 тона не трябва да пътуват на официалните празнични дни и дните петък и неделя между 1 юли и 15 септември вкл. в петък – от 18:00 часа до 21:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа както и целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 18:00 часа до 21:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа:

Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
Път I-1 – с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;
Път I-1 – етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;  
Път I-5 – Русе-Велико Търново;
Път I-8 – Пловдив-Харманли;
Път I-9 – Варна-Бургас;
Път II-99 – Бургас-Царево.