Христо Попов: Развитието на екипа, трябва да изпревари развитието на фирмата

Задачата на добрия мениджър е да намира амбициозни хора и да елиминира препятствията от пътя им, твърди изпълнителният директор на Fast Track.

20.02.2014 | 19:51
Христо Попов: Развитието на екипа, трябва да изпревари развитието на фирмата

Развитието на екипа на дадена фирма, трябва да изпревари развитието на самата компания. Растеж може да се постигне само, ако служителите се усъвършенстват и надграждат уменията и креативността си“, каза в ефира на Bulgaria On Air Христо Попов, изпълнителен директор на Fast Track.

Според него задачата на добрия мениджър е да намира амбициозни хора и да елиминира препятствията от пътя им. По думите му все повече ръководители в страната възприемат тази идея. „За съжаление в България нещата се случват малко по-бавно. Хората тук трудно възприемат стратегията „win-win”. Повечето предприемачи смятат, че за да спечелят те, трябва другите да губят, а това е изключително погрешна представа. Българските мениджъри все още нямат навика да планират дългосрочно, но заедно с това в краткосрочен аспект“, обясни Попов.

Той определи големите цели за „хапчето“ на успеха. Според него компаниите, които си поставят големи цели имат по-сплотени екипи и способността по-бързо да разрешават възникналите конфликти. „Друго много важно нещо са ценностите на конкретната фирма. Ако тези ценности са близки на хората, които работят в нея и те ги приемат за близки, това определено абсорбира негативната енергия и улеснява работата в екип“, допълни Попов.

Според него няма по-важно нещо от растежа на едно предприятие и за да може да се постига развитие, лидерите трябва да могат да се нагаждат спрямо ситуацията. „Гледането назад към миналото е полезно, за да можем да си извадим поуки и да анализираме поведението си, но е опасно защото е свързано с различна икономическа среда и това, което е работело тогава, сега може да не е ефективно“, посочи още експертът.