Гласуването за гръцкото споразумение мина в парламента, но ще издържи ли Сириза

Какво следва за гръцкото правителство след като депутати от Сириза не подкрепиха споразумението с кредиторите.

16.07.2015 | 15:25 Редактор: Велко Каменов
Гласуването за гръцкото споразумение мина в парламента, но ще издържи ли Сириза

Гръцкият парламент одобри третия спасителен пакет за страната с 229 гласа за срещу 64 против и 6 въздържали се. 38 депутати от управляващата партия Сириза обаче гласува против. Според някои анализатори Сириза няма да остане цяла и обединена и са възможни размествания в правителството.

„Въпреки фискалните мерки и рестрикции, в тази държава сме способни на много неща, които да обслужват общия интерес и да възстановят наранената ни гордост. Наранената гордост на гръцкото общество”, заяви премиерът Ципрас след гласуването.
Ципрас обаче изглежда остава единственият популярен лидер в Гърция. „Той е единственият популярен лидер.Според проучванията ни е единственият  лидер в момента, за когото положителните мнения са повече от отрицателните”, заяви политическият анализатор Мария Караклиуми.

„Несъмнено ще има сътресения в Сириза. Мисля, че е силно вероятно част от Сириза да се разпадне. Очаквам Ципрас да остане министър-председател, с подкрепата на други партии в нова коалиция”, предупреди Брус Уилсън, директор на центъра на университета RMIT в ЕС.

„Мисля, че все още е вероятно, по някое време през втората половина на 2016 г. или 2017 г., проблемът да се възобнови и Гърция да трябва да въведе драхмата. Ако това се случи по сравнително методичен начин, ще бъде чудесно. За Гърция обаче ще бъде катастрофално да бъде изхвърлена от еврозоната”, коментира Робърт Паркър, старши съветник по управлението на активите в Credit Suisse.