Венецуела: най-високата инфлация в света

Анализ на проф. Стив Ханке, 26 май 2015

27.05.2015 | 16:54
Венецуела: най-високата инфлация в света

 

От проф. Стив Ханке

Публикувано на 26 май 2015

 

 

Венецуелският боливар колабира. И съвсем логично годишната инфлация на Венецуела расте. Миналата седмица годишното ниво на инфлацията надхвърли 500%. Сега е 510%.

Когато нивото на инфлация е повишено, стандартната икономическа теория и надеждните емпирични техники ни позволяват да направим точни инфлационни изчисления. Инфлационното ниво може да се изчисли с помощта на данните от валутния курс на свободния пазар /обикновено данни от търговията на черно/. Принципът на паритет на покупателната способност /РРР/, който обвързва промените във валутния курс и в цените ни позволява да направим надеждна оценка.

За да изчислим инфлацията във Венецуела имаме нужда само от прилагане на изпитаната с времето икономическа теория /реален РРР/. С помощта на данните от курса на черно, които The Johns Hopkins-Cato Institute Troubled Currencies Project е събрал в последната година, изчислявам актуалното ниво на инфлация във Венецуела на 510%. Това е най-високото ниво в света. То е далеч над втората по големина стойност - сирийската инфлация, която е 84%.

Венецуела не винаги е преживявала наказателно висока инфлация. От 50-те до 1979 средното ниво на инфлация във Венецуела остава двуцифрено. Едва през 80-те средната инфлация във Венецуела надхвърли нивото в Латиноамериканския регион. Днес инфлационното ниво на Венецуела е най-високо /вж таблицата./

Статията е публикувана със съгласието на автора.

Четете още независими анализи и коментари в Блог.