Очакват ли ни нови атентати през 2017 г.

Кой ще е българският еврокомисар?

09.01.2017 | 11:41 Редактор: Васил Детелинов
Очакват ли ни нови атентати през 2017 г.

Очакват ли ни нови атентати през 2017 година? Отговорите дават проф. Николай Радулов и проф. Владимир Чуков пред Милена Милотинова. 

Проф. Николай Радулов коментира, че тенденцията е терористичните атаки да се увеличат. По думите му има трайна тенденция  от атаки и актове. Обнадеждаващото е, че  за разлика от началото на миналата година, когато службите за сигурност не успяха да предотвратят нападението във френското сатирично списание „Шарли ебдо“ , то сега властите са сериозно мотивирани  и подготвени.  Радулов коментира още, че терористичните нападения няма как да намалеят след събитията, които се наблюдават по света и Близкия изток. Всичко това показва, че и 2017 г.  ще е опасна за хората. 

Арабистът проф. Владимир Чуков коментира, че с годините епицентъра на тероризъм се премества от Ирак, през Сирия, в момента в Турция и постепенно към Западна Европа. Чуков зави, че България не може да бъде оазис на спокойствие и сигурност. По думите му причина за това са все по- често заловените на нашата граница джихадисти. Той е категоричен, че всяка държава да трябва да има план за действие. Затова е необходимо да има по-добра синхронизация между службите за сигурност в Европа и  не само. 

 

Българският еврокомисар да бъде номиниран от следващото редовно правителство. За това настоява лидерът на ПЕС Сергей Станишев. В предаването  „Брюксел 1“ с Милена Милотинова, евродепутатът подкрепи решението на премиера в оставка Бойко Борисов да не предлага кандидатура на мястото на Кристалина Георгиева. Според Станишев, ако  по време на предизборната кампания бъде предложена  личност за мястото в ЕК, то  тя ще бъде атакувана от всички политически сили. Лидерът на ПЕС е категоричен, че България няма да получи същия ресор, който заемаше Кристалина Георгиева.  Най- вероятно страната ни ще вземе този на германския еврокомисар Гюнтер Йотингер -  цифровата икономика и цифровото общество. Забавянето не пречи на България, категоричен е евродепутатът.
Станишев коментира, че  е несправедливо България още да чака членство в Шенген, след като е изпълнила всички изисквания.
Той е категоричен, че през  2018 г. България ще се справи с председателството на ЕС. Тогава обаче страната ни трябва да покаже по- голямо самочувствие.

 

Необходими са нови радикални решения за да бъдат решени проблемите в Европа и света, коментира лидера на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Брюксел 1“ с Милена Милотинова.  Според евродепутата на обединена Европа й липсва координация и  единност по наболелите проблеми като бежанска криза, опазване на граници и тероризъм. Нито  една страна не е защитена от тероризъм,  затова е наложително службите за сигурност да обменят повече информация помежду си. ЕС трябва да гарантира сигурността, мирът, икономическото развитие в съюза и регионите около него, смята още Станишев.