Омбудсманът: Поскъпването на газа не означава повишаване на цените на всички стоки

Хората, които изпитват затруднения със сметките за отопление, са около 51%, допълни Диана Ковачева

11.12.2021 | 20:44 Редактор: Теодора Патронова

Цените на тока, водата и парното поскъпват. Какво е решението? Кои са основните проблеми на гражданите?

"Поскъпването на природния газ не означава автоматично, че трябва да се повишат цените на всички стоки и услуги. В България все пак имаме регулатор, който би трябвало да следи за баланс между интересите на дружествата и потребителите. КЕВР трябва да изследва всички запаси, да оцени всички механизми и да прецени по какъв начин да не се стигне до вдигане на цената на тока, парното и водата", коментира омбудсманът на България проф. Диана Ковачева в предаването "Опорни хора" с водещ Ганиела Ангелова.

Омбудсманът обърна внимание, че механизмите за това да не се вдигат цените е намаляване на ДДС-то на тока, което изисква промени в Закона за данък добавена стойност. Тя добави, че има и други мерки като недопускане на лихви, недопускане на спиране на топлоподаването на хората, които не успяват да си платят на време. 

Ковачева подчерта пред Bulgaria ON AIR, че държавата трябва да се намеси и то не само по отношение на бизнеса, но и по отношение на физическите лица, които не могат да си позволят да плащат толкова високи цени.

"Трябва да се помисли за разсрочване на задълженията, защото това също притеснява хората. По отношение на парното също трябва да се вземат мерки и то законодателни. Не може при съкратени срокове КЕВР да взема решение. Аз настоявам сроковете да бъдат нормални. Отдавна се знае, че ще има промяна от първи януари. Ако обичат да не намаляват сроковете за обсъждане, за да могат всички да се запознаят. В момента енергийните дружества все още не са представили исканията си към КЕВР", заяви тя. 

Омбудсманът поясни, че Народното събрание трябва спешно да реши проблема със Закона за ВиК услугите. Ковачева изтъкна, че хората, които изпитват затруднения да платят за отопление са около 51% от българите

"Дали пенсионерите ще получат и догодина добавка към пенсиите е въпрос на приоритизиране и на политическо решение. Голяма част от пенсионерите получават малки пенсии. През тази година съм сезирана от над 20 хиляди души с настояване да бъдат решени и техните проблеми", каза тя. 

Омбудсманът изтъкна, че няма никакъв контрол от страна на държавата по отношение на колекторските фирми и фирмите за бързи кредити. По думите и държавата трябва да се намеси по законодателен път. 

Ковачева обърна внимание, че не търпи отлагане приемането на законодателството относно темата за домашното насилие. Тя разясни, че няма кураж да бъде придвижен този пакет от закони. Омбудсманът попита колко жени в куфар трябва да намерим, за да си кажем, че проблемът е много сериозен. 

"Трябва да има еднаква мярка по отношение на "зеления сертификат" за всички", изказа позиция омбудсманът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК