Брюксел 1 - 24.7.2021 - Пълен запис

26.07.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Брюксел 1“ участваха Екатерина Захариева, бивш министър на външните работи и Петър Витанов, евродепутат от БСП.

Какви са шансовете този парламент да излъчи правителство?

Захариева: “Според мен са големи. Видяхте на първия ден при гласуването за избор на предстедател на парламента, който всъщност е тестът, така да се каже, дали може да се сформира правителство. Единият кандидат беше г-н Кристиан Вигенин, излъчен от БСП, другият беше от ИТН г-жа Ива Митева. Тя беше подкрепена с гласовете на ИТН, на ДБ, на “Изправи се! Мутри вън!” и на ДПС. Така че, очевидно има мнозинство, то може да бъде формирано, както и ИТН се обявиха, те започват консултации с ДПС. Така или иначе с всички политически партии, без ГЕРБ, но мисля, че вече става ясно на всички. Това, което се говореше, е, че очевидно има връзка и преливане на гласове, поне в моя район е много видимо, аз съм от смесен район, където се забелязва преливане на гласове от ДПС към „Има такъв народ“. Гласуването в парламента също показва това. Много се надявам българските граждани да не бъдат излъгани и ако се състави това правителство, то да бъде съставено с ясни програми и правила, а не задкулисно управление.

В БСП наблюдавате ли такова преливане и какви са шансовете за ново правителство?

Витанов: Според мен също големи, защото нагласите на обществото са подобни и хората искат работещо правителство. Виждам, че има подобни нагласи и в рамките на настоящия парламент. Не само заради гласуването за председател на парламента. Не бих казал, че е чак толкова показателно. Виждам сближаване между политическите платформи на доста политически партии и то свързани включително от социалната политика, през здравеопазването,през други сфери, правосъдна система и тъй нататък. Тоест, аз очаквам все пак да има някаква сглобка. Надявам се тя да не е просто механична.

В предаването „Брюксел 1“ участва проф. Йорданка Семкова от Института за космически технологии към БАН.

Развива ли се космическият туризъм, това занимание само за свръхбогатите ли е предназначено или и средната класа ще може скоро да опита, какво е чувството да пътуваш в Космоса?

„В наши дни Космосът присъства в огромно количество човешки дейности и бизнеси, започвайки от научните изследвания, през високите технологии, до ежедневния живот на човека, свързан с Интернет, мобилни съобщения, с прогнозата за времето и т.н. Космическият туризъм става един от тези бизнеси. По някои прогнози в следващите 10 години космическият туризъм ще струва милиарди долари и ще носи приходи за парични средства в този размер. Говори се, че приходите годишно ще възлизат около 3 милиарда долара около 2031г. Но той няма да стане масов туризъм и няма да се отнася вероятно до средностатистическия гражданин. Ще бъде възможност за доста добре финансово обезпечени хора. Космическият туризъм също развива много мощно технологиите, науката, част от бъдещето на Космоса като сфера на приложение.

В предаването „Брюксел 1“ гостува експертът по киберсигурност Спас Иванов.

По повод разразилия се шпионски скандал с „Пегас“, Спас Иванов коментира, че с мобилния телефон в джоба не сме защитени.

„Винаги е било така, колегите, които са стигнали до извода, какво може „Пегас“, просто тази незащитеност стига до нови нива. Иначе, по принцип винаги сте били незащитени. В момента, в който носите шпионски, мини шпионски софтуер или мини шпионско устройство в джоба.

Тоест, всеки телефон е мини шпионски софтуер, така ли?

„Да. Като цяло основните комерсиални платформи като Фейсбук, като Гугъл, така или иначе ви шпионират със съвсем комерсиална цел. Предварително се съгласяваме. Въпросът е, че възможността е там. Възможността за шпиониране е там, вече е в джоба ви. В момента, в който обаче някой реши като NSO Group, да я развие до следващо ниво, много трудно има връщане назад. Разбирате ли къде е всъщност уловката? Веднъж отворена кутията на Пандора, нещата изглеждат много трудни да се върнат обратно по местата си, както са били преди време“.

Гледайте предаването "Брюксел1" във видеото!