Брюксел 1 - 3.7.2021 - Пълен запис

05.07.2021 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

В Северна Македония се появи нова провокация към България. По време на митинг на младежкия съюз на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за породен път беше използван език на омразата към страната ни. В реч Драган Гюровски нарича българите татари и цитирам - ''гнусни фашисти''. Министреството на външните работи на България осъди остро изказването на Гюровски. От ведомството посочват, че отправените обиди, както и неверни твърдения и вулгарни квалификации са целенасочено насаждане на омраза към страната ни. Външното ни министерство посочва още, че подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение.

Какво развитие предстои - говорим в предаването "Брюксел 1" с Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие.

В студиото гостува и Левон Хампарцумян, председател на Български форум на бизнес лидерите в разговор за въвеждането на еврото у нас.

Хората, които имат депозити или спестявания в левове, какво става на 1 януари 2024?

Автоматично се превалутират и най-вероятно това ще е или с някакви малки такси и комисионни, или съвсем без. Ще бъде обсъдено, но при всички случаи няма да бъде източник на спекула и загуба. Технически има начин това да се направи. Инфлацията няма нищо общо, инфлацията съществува и без евро, и без лев. Най-вероятно ни очаква един период на инфлация след пандемията, първо се надяваме да има икономически бум, икономически растеж, което винаги е свързано с инфлация. И там вече инфлацията се отразява по различен начин на различните хора, защото един млад човек, който сега влиза в трудови взаимоотношения или прави фирма, вероятността да получи по-висока цена на труда си е по-голяма, но някой, който си е натрупал едни пари и разчита на тях, може би ще загуби. Това са естествени неща, които се случват, но не са свързани с това, дали е лев или евро, а с характеристика на българската икономика", каза Левон Хампарцумян.

И още - след Брекзит част от българите са пропуснали да кандидатстват за статут

"Срокът за подаване на документи за статут изтече преди два дена, а процедурата гласи, че при подозрение за това, че родители или деца във Великобритания, които са граждани на ЕС, не са кандидатствали и не са получили статут на уседналост, то локалните кметства и училищата във Великобритания трябва да уведомят Министерството на вътрешните работи на Великобритания в 48 часа," каза за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Нишан Джингозян, експерт по миграционните въпроси в кметства Енфийлд и Брент в Лондон.

"Това означава, че всеки, който не е кандидатствал по тази схема няма да има достъп до услуги предоставени от локалните кметства, училища, няма да може да наема жилище, няма да може да кандидатства за работа, няма да има достъп до здравната система и така нататък," каза експертът.

Цялото предаване може да гледате във видеото!