Опорни хора - 3.7.2021 - Пълен запис

05.07.2021 | 13:00 Редактор: Таня Харизанова

Гост в предаването „Опорни хора“ е министърът на правосъдието Янаки Стоилов в разговор за съдебната система у нас.

Как се разпределят делата в Софийски градски съд?

С оглед на темповете, с които обикновено се работи в съдебната система, все още няма пълна яснота, но очаквам инспекторатът да реагира на това искане, отправено от името на моя заместник. То беше предизвикано от обстоятелството, че само между ограничен кръг от хора се прави подборът на тези съдии, които участват в регистърните производства.

На един и същи човек се падат всичките дела поради липса на достатъчно хора. Как всъщност изглеждат нещата отстрани?

Трябва да се преодолеят съмненията, че се прави някакъв подбор. Както знаете, различни министерства отправиха искания за промени в управителните органи на големи търговски дружества, където се разпределят десетки и стотици милиони. Очевидно има съпротива от доста от хората, които досега са представлявали държавата. Представете си следната ситуация- когато един човек възлага на друг да го представлява и в един момент представляващият предявява, че има някакви права. Тук не става дума за частни, а за публични отношения, тъй като самият закон, който е приет преди време, изисква процедури, които преминават през конкурси, тоест идеята е да се осигури някаква сигурност, професионализъм в управлението на тези дружества. Това, което зависи от нас, е да има ритмичност в работата на Агенцията по вписванията, самостоятелност на длъжностните лица, които се занимават с тази работа, както и контрол на съда, тоест, ако има обжалвания, той да вземе решение в инстанционен план. Ще се стремим решенията да бъдат вземани бързо, за да могат да бъдат осъществени обмисляните действия.

В предаването „Опорни хора“ гостува и омбудсманът Диана Ковачева.

Обосновано ли е увеличението на тока, парното и топлата и вода?

Увеличението е доста сериозно, на места дори с 20%, което мисля, че не е обосновано, а дори да коментираме увеличението на цената на природния газ на световните пазари, все пак трябва да си дадем сметка, че на 01.07.2021г. беше направена прогноза от КЕВР за следващата година. Току-що изтеклият отоплителен сезон показа, че КЕВР не успява да се справи добре с тези прогнози за година напред. В резултат от прогнозата за миналогодишната дата 01.07.2020г. потребителите са надплатили 29 млн. лева, като тук възниква въпросът как те ще бъдат възстановени.

Госпожо Ковачева, този разговор го водихме и преди една година. Какво се случи през този период?

Точно така. Тази прогноза се прави на основата на наредба № 5, която КЕВР миналата година измени, така че цените на парното да се актуализират и да се привеждат в съответствие с цените на природния газ само веднъж годишно. Моето настояване е тази наредба да бъде променена, защото, докато тя е в сила, винаги ще сме в ситуацията на прогнозна цена, която ще бъде под или над цената на природния газ, а неговата цена се изменя всеки месец. Логично е цената на топлинната енергия също да се изменя в съответствие с промените нагоре или надолу. Прогнозата е за една година, защото наредбата предвижда, че само веднъж в годината може да се актуализира тази цена и то само при определени условия. Аз мисля, че това не е сериозно и в никаква степен не гарантира интересите на потребителите. Трябва да се наблюдават и уредите, които измерват и на които се позовава колко топлинна енергия е влязла в домовете на хората, всъщност са с изтекъл срок на валидност, което е много сериозен проблем, тъй като няма никакъв баланс между интересите на потребителите и интересите на топлофикационните дружества.

В това предаване „Опорни хора“ гостува и бившият финансов министър Милен Велчев.

Влизаме в еврозоната без преходен период. Много хора мислят, че е по-изгодно да

обърнат сметките си от лева в евро?

В момента не може да се даде точен отговор дали е правилно или грешно. Със сигурност курсът на лева няма да се промени, ние ще влезем в еврозоната с този курс, така че няма значение дали хората ще обменят парите си в евро днес, догодина или след две години. Сега на практика всички лихви са на нула.

Как оценявате работата на финансовото министерство?

Голяма част от работата на правителството и министерството на финансите е свързана със законодателна дейност, бюджетиране и т.н. Всичко това в момента не е налице, но стъпките на новия финансов министър са правилни и няма нещо, което бих могъл да критикувам.

Цялото предаване гледайте във видеото!