Опорни хора - 7.6.2021 - Пълен запис

07.06.2021 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

Финансови злоупотреби, лошо финансово състояние на големи държавни болници. Как се стигна до там?

„Първо – неспазване на финансова дисциплина. Второ – цени на клинични пътеки, които не отговарят на реалния разход. Т.е. няма остойностяване на медицинските услуги. Не винаги можем да обвиняваме съвета на директорите или съответния директор. Трябва да се направи анализ. Дали тези загуби са в резултат на това, че са си правили сметката без кръчмаря или е в резултат на натрупване на дългове, затова че не са остойностени правилно пътеките“, каза в предаването „Опорни хора“ директорът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

21 милиона лева загуба за една година за болница „Лозевец“?

„Не ми се вярва. Не знам колко са били приходите и колко разходите. Нямам достатъчно информация и не бих желал да го коментирам“, заяви проф. Начев.

„Ще ви кажа нещо конкретно. За миналата и по-миналата година от лечение на 90 пациенти, от всичките 9800, които са минали през болницата, натрупахме загуба от близо 1 милион. Благодарение на другите пациенти, тези загуби ги „избихме“. Болницата няма една стотинка задължения. Просто дадох пример, че от неправилното остойностяване на специално усложнени пациенти – единият лежа 180 дни, докато го изпишем, това е половин година. Изхарчили сме за него 126 хиляди лева, като по пътеката е 14 хиляди. Докато е тази порочна система на финансиране – чрез клинични пътеки, на глава, на отчетен пациент, без да се има предвид нито качеството, нито това, дали пациентът се е върнал три пъти за рехоспитализация, ще бъде така“, обяснява експертът.

Как ще се отразят на имиджа на България наложените санкции от САЩ по закона „Магнитски“? „Това е едно подсказване, че ние трябва да бъдем много по-активни в борбата с корупция от една страна, от друга страна това, което ще се случи с България от гледна точка на имиджа. Мисля, че от това, което успях да проверя, в Китай са четирима, които са наказани по закона „Магнитски“. Ние вече сме в едно от челните места, за съжаление, по този показател. Но сега чета мнения на анализатори, че предстои по закона „Рико“ да има някакви разследвания. Не е добре, хубаво е, че прокуратурата веднага се самосезира“. Това каза лидерът на СДС Румен Христов в предаването „Опорни хора“.

Според Христов, корупцията е едно негативно явление, което не е лесно за доказване. „Макар, че коментираме законодателната уредба в България, трябва да знаем също, че по нашите закони подлежат на санкция не само тези, които се корумпират, но и тези, които корумпират. И в този смисъл тези, които са рекетирани, може би не искат да кажат, за да не бъдат обвинени и те“, добавя лидерът на СДС.

„Трябва да призная, че не съм изненадан от скандалите. Всичко това са неща, които ние от БСП, от няколко години говорим и оповестяваме. Два вота на недоверие по въпросите, които бяха обсъдени и сега, и от правителството на САЩ. Страхувам се, че това ще продължи. Скоро се очаква и доклад от Европейската комисия за върховенството на закона. В този доклад не мисля, че ще бъдем добре представени като държава. Всичко това е ужасен удар по и без това накърнения имидж на България. Но от нас зависи да се възползваме от тази подкрепа, в крайна сметка. Тъй като, за съжаление, нашите институции се оказаха неспособни да решат сами тези проблеми“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Крум Зарков от БСП.

Той акцентира на факта, че България става първата страна в Европейския съюз, където този закон е приложен. „Те подчертаха няколко пъти, че това е най-мащабното приложение на този закон за един ден. И ние сме държава от Европейския съюз, фактически ние подронваме цялата система, но да се върнем на големия въпрос. Защо беше нужно да се стига чак дотам, въпреки че имаше десетки, стотици скандали. Отговорът е очевиден. Институциите не си вършат работата. Институциите в България останаха слепи за неща, които хора на десетки хиляди километри от тук видяха“, каза Зарков.

Целите интервюта гледайте в предаването "Опорни хора" от 7 юни 2021!