fallback

Money.bg - 29.5.2021 - Пълен запис

02.06.2021 | 15:19 Автор: Таня Харизанова

Според експерти има известно притеснение за състоянието на държавните финанси, и по-точно на фискалния резерв. Те идват от факта, че парите в БНБ, които са на правителството са малко под 7,4 милиарда лева. Това може да звучи като значителна сума, но не трябва да забравяме, че имаме няколко фонда, сред които Сребърния, който е около 3,5 милиарда лв., Националния фонд - още 3 милиарда лв., Енергийните фондове - около 2,5 милиарда лв., Учителски пенсионен фонд около 400 милиона лева. Ако съберем сумите, ще видим, че сумата става около 9 милиарда лева. В момента правителството използва част от тези пари, за да може да финансира дейността си. Това заяви Пламен Данаилов от партията "Има такъв народ" в предаването Money.bg.

"Със закона за държавния бюджет е прието, че фискалния резерв не може да пада под 4,5 милиарда лева, но тази сума стои вече в последните над 10 години и не е актуална и спрямо БВП, и на преразпределението, което прави държавата всяка година", заяви той.

По думите му е притеснителен фактът, че има спад на приходите от корпоративния данък с близо 10%, спрямо 2020 година.

"Бизнесът очевидно е пострадал и очевидно не може да генерира печалби от предходните години и да плаща същите данъци", заяви той.

Ще се увеличат ли данъците?

Според Данаилов, ако сме преодолели здравния проблем, българската икономика ще нарасне с 5% тази година и ще навакса изоставането, което се случи през миналата година.

"Бюджетният дефицит, който е рекорден през миналата година и се очаква и през тази година, в рамките на един мандат от 3-4 години може да бъде компенсиран без да бъде нужно увеличаване на данъчната тежест. Макар и да се повишават лихвите по кредитите, може да се компенсират тези бюджетни дефицити с допълнителни заеми средства, защото очаквайки да порасне икономиката, относителния дял на задлъжнялостта няма да се повиши", заяви Данаилов.

Да се прави застраховане в условията на изминалата 2020 година и да се обслужват клиентите, така че да се оправдае тяхното доверие не е лека задача. На застрахователите се наложи да променят редица неща в процеса на работа, включително сключването на застраховки и регистрацията на щети, комуникацията с клиенти и др. Годината беше сложна, но компаниите се справиха добре. Това заяви изпълнителният директор на компанията "Армеец" Константин Велев, който беше гост в предаването Money.bg.по телевизия Bulgaria On Air.

Предизвикателствата през пандемията

Според Велев неяснотата по време на пандемията е сред най-големите пречки пред работата.

"Не знаехме колко ще продължи първият локдаун и с какъв хоризонт трябва да се подготвяме за тази ситуация. Никой не можеше да предвиди всички проявления на икономическата криза. Голямото предизвикателство беше всяка компания да взема решения, касаеща бъдещето и клиентите. Наложи се да се ускори дигитализацията на много продукти и на самия процес на обслужване", каза Велев.

"Дигиталната трансформация при нас беше започнала като процес, но различните компании се движат с различни темпове през годините. Здравната криза катализира този процес и редица от дружествата дигитализираха много продукти. Като модел на работа това не беше така масово преди 2020 година", заяви той.

Целите интервюта можете да гледате във видеото!

 

fallback
Още от Предавания
fallback