Money.bg - 22.5.2021 - Пълен запис

01.06.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Предстои да видим дали служебният кабинет ще информира обществото в какво състояние заварва държавните финанси. От ликвидна гледна точка изглежда, че към момента ситуацията е стабилна и нямаме основание да очакваме криза, но трябва да имаме предвид и динамиката на фискалния резерв - тази част от него, която е в БНБ по сметки на правителството. Това заяви Петър Чобанов в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Имаше ситуация, в която тези наличности бяха паднали под 6 милиарда, което дава основание да се смята, че вероятно в определен момент е възможно бюджетът да е взел "назаем" от тези фондове", заяви той.

Кои от взетите мерки, свързани с пандемията са ефективни и кои могат да отпаднат?

По думите на Чобанов, когато се появят мерки със социален характер, трудно се отменят.

В предаването Money. bg говорим за индустрия. И по-конкретно – за умно производство. В студиото е български мениджър, който ръководи бизнеса в Югоизточна Европа на голяма френска компания. От него ще разберем как се развива българското производство, защо е важно да поумнява то и как можете да спечелите безплатна дигитализация, ако самите вие управлявате производство.

Сигурен съм, че знаете, че технологиите са ключът към по-голямата ефективност на всяко производство. Обаче вероятно не знаете, че стартира инициатива, която ще дигитализира безплатно две печеливши производства. Подробности ще научим от Петър Дивитаков, вицепрезидент "Индустриален бизнес" за Югоизточна Европа на компанията Schneider Electric и който е част от тази инициатива.

Петър Дивитаков обяснява на зрителите, какво означава „умно производство“ и защо определени фирми пристъпват към него? Какво носи то на компаниите и потребителите на произведените стоки?

На прага сме, ако не и вече, в Четвъртата индустриална революция, в която ключовата дума е „дигитализация“. Как тя влияе на производството – по света и у нас?

Целите разговори можете да гледате във видеото!