Опорни хора - 24.4.2021 - Пълен запис

26.04.2021 | 18:30 Редактор: Таня Харизанова

Преди да се стигне до изборите общото настроение и мнение беше, че протестите са си отишли напразно и че хората вече са се отказали и управлението на Бойко Борисов, добро или лошо, няма как да се бутне. И много хора, които са против Бойко Борисов, казват, какъв е този народ, какво е, що е. Обаче, резултатите от изборите, изненадващи, като цяло говоря, за едни повече, за други по-малко от участниците, но като цяло, бяха изненада, защото все пак първа партия е ГЕРБ. Но като цяло тези, които са против управлението, досегашното, са повече. Това каза в предаването „Опорни хора“ журналистът Иван Гарелов.

Как изглеждат предложенията за промени в Конституцията още от първия ден на новото 45-то Народно събрание? Промени в съдебната система, в прокуратурата, във Висшия съдебен съвет.

„Меко казано крайно озадачаващи. Като оставим на страна чисто техническата подробност, как се внасят тези предложения за промени с 27 подписа, трябват 60 подписа, това показва, че това е една политическа заявка и чисто политически документ, който към настоящия момент не може да има сериозни правни последици. Но нещата, които са записани вътре, освен че са озадачаващи, са силно притеснителни. Българската Конституция във варианта си от 91-ва година е изключително добра и балансирана конституция и не се нуждае от кардинални промени. Досега най-много промени са извършвани в тази Конституция, в частта за съдебната власт. Сега пак се иска такова нещо. Но се искат неща, които според мен противоречат на Конституцията и на решения на Конституционния съд“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Ясен Тодоров, член на УС на Камара на следователите в България.

Хората доста се объркаха, защото така или иначе всеки ден идва информация, тя надгражда предишната, но в някои случаи е противоречива. Това, което със сигурност знаем, че има някаква предполагаема връзка между ваксината на „АстраЗенека“ от една страна и подобни тромботични събития, да ги наречем нежелани проблеми, свъразани с кръвосъсирването, които са свъзани с намаляване на тромбоцитите и кръвоизливите в някои случаи. Това са няколко случая на един милион. На 20-ти април ЕМА съобщи, че подобни събития се наблюдават, макар и наистина много рядко, и при ваксината, която беше разработена от „Джонсън и Джонсън“, като към момента има описани 8 случая при повече от 7 милиона ваксинирани в САЩ. Всички те са при хора предимно под 60 години, преобладаващото са жени. При „АстраЗенека“ събитията настъпват средно около 2 седмици, между 5 и 16 дена, при „ Джонсън“ казаха, че това се случва до третата седмица. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Гледайте интервютата във видеото!