Опорни хора - 3.4.2021 - Пълен запис

05.04.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" участват Андрей Марков, зам.-председател на Българската болнична асоциация и легендата на поп музиката Васил Найденов.

70% ваксинирани или изкарали болестта, така наречения колективен имунитет, кога ще се случи в България с този недостиг на ваксини? Въпреки че имаме уверение за 3 милиона допълнителни ваксини, които ще дойдат в България. Може би в края на този месец ще имаме възможност и да избираме ваксина. Но хората се отдръпнаха от желанието си да се ваксинират с „АстраЗенека“.

„Ще дам пример. Моята дъщеря живее в Лондон и моите внуци също. Там няма никакъв избор. Там се определя дата за ваксиниране, хората се ваксинират с каквото има. Никой не им дава възможност да питат, защото решението и разбирането, че трябва да се ваксинираме, е преобладаващо. Нормално при всички ваксини има усложнения в някакъв процент. Аз при всички случаи съм за тотално ваксиниране, за пълно ваксиниране и не само аз, хората в медицинската практика сме категорично „за“, защото това е единственото спасение. Ако не успеем да постигнем висок процент на ваксиниране и висок процент на колективен имунитет, лошата новина е, че много хора ще загинат. Гигантски, голям брой хора ще загинат“, категоричен е Андрей Марков.

Васил Найденов говори за гласуването за нов парламент у нас.

„Човек трябва да внимава и при гласуване, и при внасяне в банки. Не може някой за теб да отговаря, друг човек зад теб да бъде твой импресарио или пък твоята партия, или пък който и да било. Ти, всеки един от нас, има по някакъв начин вина. Неминуемо има вина. И за това, че не си пенсиониран, и за това, че си имал проблеми в обществото и не си променил нищо, за това, че примерно в един момент си оставал безразличен към сума хора, които са били некадърни, но пък са били много оправни, през цялото време са искали да бъдат напред и нагоре. Има такива хора, които идват отнякъде и които са готови на всичко. Има друга категория хора, които пък седят и наблюдават отстрани, защото възпитанието не им го позволява. Автоматично имат проблем, независимо каква професия упражняват. И затова човек трябва да започне сам да се променя, да бъде по-наблюдателен и по-внимателен“, казва Васил Найденов.

„Защо трябва да се гласува? Според мен всеки един от тези гласове малко или много ще повлияе, стига да има толерантност в това гласуване. Но когато манталитетът стане менте, когато вкусът на цяла нация стане менте, когато ние възпитаваме децата си в една такава позиция менте, е много страшно. Защото тези хора са бъдещите хирурзи, математици, политици“, добави Васил Найденов.

Целите интервюта можете да гледате във видеото!