Брюксел 1 - 6.3.2021 - Пълен запис

08.03.2021 | 17:00 Редактор: Таня Харизанова

Ще може ли свободно да се пътува в Европа? В ЕС се обсъжда въвеждането на ваксинационни паспорти или дигитални удостоверения за имунизация. Дебатът сега започва, но до началото на лятото правилата трябва да са готови. Какви са споровете, неотговорените въпроси и как ще пътуваме през лятото - гост в студиото на предаването "Брюксел 1" е евродепутатът Петър Витанов.

След като миналата седмица лидерите на страните от ЕС се договориха по принцип да уеднаквят стандартите, на които трябва да отговарят бъдещите сертификати за имунизация, тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ще внесе законодателно предложение по въпроса на 17 март в Европейския парламент. Ръководителите на европейските страни ще дебатират по него на своята среща на 25 март. Техническата работа по стандартизирането ще отнеме най-малко три месеца.

Проучване на ЕК показа, че връщането на камионите в страните на регистрация по Пакета „Мобилност“ замърсява въздуха с 3 млн. тона емисии и противоречи на „Зелената сделка“, на която толкова много държи същата тази ЕК. Как Брюксел ще реши тази абсурдна ситуация и ще преразгледат ли евроинституциите приетото преди месеци транспортно законодателство, което ощетява България? Говорим с евродепутата Андрей Новаков.

Къде се препъна работата на историците този път и грешка ли е това, че БПЦ не прие искането на Македонската църква да й стане Църква – майка? Коментар на проф. Кирил Топалов.

„Фатална грешка. Аз знам, че специалистите по църковните дела ще оспорят моето становище, но това беше фатална грешка“. Това каза в предаването „Брюксел 1“ проф. Кирил Топалов от Смесената историческа комисия.

Той даде пример, че отделянето някога и на българската църква от Фенерската патриаршия е било в някаква степен неуставно, неканонично. „Все пак тогава българската църква се отдели и стана национална църква. Ако тя не беше направила това уставно нарушение, нямаше да имаме днес самостоятелна църква“, добави проф. Топалов.

По думите му, по същия начин седи въпросът и сега. „Македонската църква поиска българската да й стане майка. От това по-знаково признание за българския характер на населението, на езика, на духовността в Р Северна Македония, както и принадлежност към българската история, не можем да мечтаем.

Гледайте предаването "Брюксел 1" на 6 май от 17.30 часа!