Опорни хора - 6.2.2021 - Пълен запис

08.02.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

„Считам, че стерилността и дезинфекцията на СПА центровете е много сериозна. РЗИ и органите на здравните власти проверяват тези обекти. Има проверки, включително има и самодисциплина на собствениците на местата за настаняване, на хотелите, на къщите за гости, на малките хотели“. Това каза в предаването „Опорни хора“ вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по повод предстоящите проверки на СПА центровете у нас.

Тя допълни, че заетостта през уикенда е много сериозна. В курортите има туристи както от България, така и македонци, гърци, сърби, вкл. и чехи.

„Условията на ски курортите са много добри, предполагат много добър сезон. Работим, защото навременно направихме мерки и правила за работа в курортите през сезон 2020 – 2021. За ски зоните дезинфекцията е много сериозна и по отношение на лифтовете и съоръженията по пистите“, допълни Николова.

Ще има ли засилени проверки по хотелите заради работата на ресторантите?

„Проверки ще има и сигналите, които идват при нас, веднага ги изпращаме в Комисията за защита на потребителите. Апелирам и към гражданите, ако имат сигнали, да ги изпращат до Министерството на туризма и компетентните институции, за да има контрол. В ресторантите и хотелите могат да се изхранват само и единствено гостите, настанени на съответното място“, категорична е министърът на туризма.

„Не случайно, когато ходя на проверки по курортите, влизам в местата за хранене, проверявам и на рецепцията, искам информация, дали има нерегламентирано настаняване на лица. Понякога всеки се опитва да се прави на тарикат, но мисля, че собствениците на местата за настаняване не биха допуснали такъв тип случаи“, разказва за внезапните си проверки Марияна Николова.

„Имаше такива частни случаи, но те бяха оповестени и имаше съответните санкции. Нека никой не си прави илюзията, че няма да бъде разкрит! Когато мерките се спазват, когато сме самодисциплинирани, по този начин и самият бранш ще оцелее.

Много е важно да запазим доброто име на България като туристическа дестинация, която е в четири сезона, и да защитим своя печат за безопасност, стерилност и хигиена, който получихме от Световния съвет по пътувания и туризъм, а именно, че ние сме безопасна и стерилна дестинация“, категорична е вицепремиерът Николова.

В студиото на "Опорни хора" гостува и депутатът ог ГЕРБ Тома Биков.

„За следващия парламент можем отсега да кажем, че коалициите там ще бъдат много трудни. Защото има остра политическа конфронтация. След 4 април ще има формации, които няма да имат полезен ход. В това отношение ГЕРБ е в сравнително добра позиция. През последната година успяхме да не си изпуснем нервите, не сме обиждали политическите си опоненти.

ГЕРБ няма да прави коалиция с БСП и ДПС. Виждам под някаква форма опит да се направи правителство между БСП и „Демократична България“. В ГЕРБ няма настроения, които да искат коалиция с „Демократична България“.

Труден ще бъде този парламент, смята депутатът от ГЕРБ. „Мисля, че ще се направи правителство все пак. За мен най-лошият вариант е експертно, програмно правителство, което не носи политическа отговорност.

Ако ВМРО влезнат в парламента, с тях имаме пълна готовност да направим правителство“, очерта перспективите Тома Биков.

Според него, Румен Радев на този етап остава със сигурна подкрепа от Александър Томов и Мая Манолова.

Тома Биков издаде 4-та си поредна книга. Това е дисекция на българските революции.

Книгата „Българските революции“ анализира Освобождението от 1878 г., 9 септември 1944 г. и 10 ноември 1989 г. и разбира се процесите, които произтичат от тях. Анализът сравнява началата на трите български държавности – Царство България, Народна република България и Република България.

„Търся сходствата и разликите, като сходствата са много повече от различията. С едно изречение – поуката е, че много често правим едно и също. Вкл. повтаряме едни и същи грешки. Ние наричаме революцията преход. Тя свършва около 2001 г. Сега живеем в период на стабилизация и стабилност.

Изводът е, че революцията свърши и победи!“, категоричен е в анализа си Тома Биков.

В предаването участва и предприемачът и зам.- председател на БТПП Красимир Дачев.

„Защо приходите на НАП за м.г. са по-високи? Защото всички, които искаха да вземат пари, трябваше първо да се издължат към приходната агенция. И излязоха на светло. Така НАП прибра с 5 % повече пари, в сравнение с 2019 г. Всички администрации в Европа събраха за 2020 г. по-малко пари, нашите събраха повече“, коментира зам.-председателят на БТПП.

Според Красимир Дачев, политическото противопоставяне нанася най-голямата вреда на бизнеса и държавата. „Защото тогава не може да има разумни решения“.

Според бизнесмена, българският избирател е инертен, като всички избиратели по света.

Относно гласуването по пощата, Красимир Дачев каза, че „ако искаме опорочаване на изборите, това е перфектният начин“. Обективно е невъзможно да се организират избори по пощата няколко месеца преди вота. Трябва база данни, която се натрупва с години“, заяви зам.-председателят на БТПП.

Относно инвестициите у нас, Красимир Дачев обясни, че от всички инвестиции в страната, над 90 % са български. Чуждестранните са само 7 – 9 %.

Според Дачев, за последните 4 години бяха направени доста добри неща. Например инфраструктура. Това не са само пътища, но и оптични кабели, далекопроводи, газопроводи. Неща, които 20-40 г. не са пипани. Започва програма за рехабилитация на мостовете. Защо 50 г. никой не ги пипна?“

Според предприемача, недостатъчни са мерките срещу безстопанствеността.

Нямаме целенасочена, последователна политика в никаква област, смята Красимир Дачев и дава пример. „Затова е проблемът ни и с Македония. Стотици българи са умрели в три войни, заслепени от нашата сестра „Македония“. В колекцията си имам една страхотна картина на Мърквичка, която е рисувана 1915 г. Той е нарисувал три сестри в национални носии – Мизия, Тракия и Македония. Над Мизия и Тракия стои един лъв, а над Македония – един полумесец. Мърквичка отразява духа на България. Нищо не се е променило оттогава. Ние имаме хубава история, с която се гордеем, и сега сме готови да я споделим с Македония – за енти път. На този кръстопът на Европа всеки има смесени неща в гена.

Защо се занимаваме с Македония? Да ги оставим. След 20-30 г. македонците ще разберат, че са направили грешка. Както направиха гърците“, категоричен е в оценката си Красимир Дачев.

Гледайте интервютата в предаването "Опорни хора" от 6 февруари по Bulgaria on air!