Опорни хора - 30.1.2021 - Пълен запис

01.02.2021 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

„Хората в ковидотделенията ще имат възможност да гласуват, стига да попаднат в изготвените списъци на желаещите да упражняват правото си на глас под карантина. Списъците се правят в рамките на 3 дни преди самия изборен ден", посочи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в предаването "Опорни хора".

Безспорно съществува риск всички тези хиляди членове на секционните избирателни комисии без ваксина да бъдат предразположени към заразяване. Има заложени повече средства, ЦИК ще се произнесе. Ще има по-сериозен бюджет за заплащане на секционните избирателни комисии от страна на държавата", заяви депутатът от ГЕРБ.

Атанасова подчерта, че Изборният кодекс е специален, неведнъж се е променял преди избори и за последната промяна е спазен 6-месечният срок преди вота. А промените в момента касаят единствено пандемичната обстановка.

Ще имат ли възможност да гласуват българите в чужбина?

"За съжаление, датата 4 април е решение, което вече не може да се ревизира. Затова консултациите при президента бяха безсмислени. Тази дата не е съобразена с католическия Великден, да не говорим с пандемичната обстановка в целия свят. Българите в чужбина ще упражнят правото си глас, държавата полага максимални усилия, за да им осигури тази възможност", коментира народният представител от ГЕРБ.

Атанасова призна, че е убеден привърженик на онлайн гласуването и е внасяла такъв законопроект. 

„Очевидно БСП не може да спечели онова необходимо доверие, което се печели в опозиция, за да имаш подкрепа за управление и за прокарване на тези политики. Разслоение в обществото, обедняване, безработица и при тази среда да не можеш да надскочиш ГЕРБ... Камо ли да получиш голямо доверие, за да формираш правителство и да управляваш, и да налагаш най-вече твоята политика." Това заяви бившият председател на БСП Михаил Миков в студиото на "Опорни хора".

По думите му партията не може да бъде припозната като алтернатива, защото "работата, която е свършена през тези 4 години, не доказва, че е алтернатива".

Преди изборите платформите трябва да са ясни, заради които хората дават своето доверие. Няма с промени в Изборния закон да се върне доверието в политическата система. Големият въпрос е доколко ще се проведат честни избори", подчерта бившият председател на БСП пред Bulgaria ON AIR.

По неговото мнение партията е загубила много по отношение на вътрешнопартийната демокрация.

"Последните 30 години това беше устойчиво качество на БСП. Днес едно друго качество се приоритизира, специално от Нинова и от близките около нея - вярност към първия. И оттам насетне всякакви други качества нямат значение. Щом си верен, ти си добър. Щом имаш различно мнение от правата линия, ти веднага попадаш в графата вътрешнопартийна опозиция", каза Михаил Миков.

„Съвсем нормално е да очакваме трета вълна на коронавируса, но е трудно да се каже дали ще бъде по-силна или по-слаба. Това заяви бившият директор на НЦЗПБ - имунологът акад. д-р Богдан Петрунов в предаването "Опорни хора".

Той подчерта, че в цял свят се увеличава разпространението на вируса, появяват се нови варианти, които също все повече ще се увеличават.

Това е нормалната еволюция на вируса. Ние се борим против вируса, той се бори против нас. Търси си механизми да избегне нашето оръжие. Еволюцията ще продължава в най-различна степен. Вирусът трябва да намери място където да живее. Може да не става по-опасен, но ще продължава да се разпространява. Колкото повече се разпространява, толкова повече болни ще има, което предполага повече тежки случаи и смъртност", обясни акад. д-р Петрунов.

Имунологът настоя, че трябва да се научим да живеем в тези условия, защото вирусът няма да изчезне. Ако се налага, всяка година ще трябва да правим нова ваксина, както е с грипния вирус.

Гледайте предаването „Опорни хора“ в събота, от 19.30 часа