Money.bg - 16.1.2021 - Пълен запис

18.01.2021 | 15:30 Редактор: Таня Харизанова

Всички искахме 2020 година да приключи по-бързо и ето че тя вече е зад нас. Никой обаче не може да ни гарантира, че новата 2021-а година ще бъде по-добра. Можем само да се надяваме това да бъде така. Едно е сигурно обаче – екипът на Money.bg ще се постарае да ви предоставя онази икономическата информация, която лично ви засяга. Ще продължим да подбираме интересни и важни теми от света на икономиката, които да ви вдъхновят за лични постижения и да ви предпазят от икономически несгоди.

В края на миналата година социолозите отчетоха нещо, за което икономистите говориха много и то очевидно се случи – обедняването на българина. Става дума за това, че за редица сънародници 2020 година донесе финансови притеснения и икономически несгоди. Това, логично, влоши и очакванията за следващата. Всички знаем причините и няма нужда сега да ги коментираме.

Започваме този брой на Money.bg с разговор по една любима тема на предаването, а и на българите като цяло – имотите. Нашият колега Васил Шушков се срещна с трима строители от София, които да разкажат, как се разви пазарът през миналата година и какво да очакваме през новата. Това са Георги Шопов от “Тобо груп”, Емилия Цоконова от Match More и Десислава Петрова от BeSo Homes.

В днешното предаване на Money.bg ще ви представим една много специална тема, която, вярваме, ще ви бъде наистина интересна, особено ако обичате историята. Ще ви разкажем неразказаната досега история на Ангел Куюмджийски!

Наистина е странно, защо в най-новата ни българска история – в периода между двете световни войни, името на Ангел Куюмджийски сякаш е изчезнало.

Чудите се кой е той? Куюмджийски е един от най-богатите и влиятелни българи от близкото минало, чиято биография може да вдъхнови със сигурност дори Холивуд. Той е работил за ЦРУ, а прототипът на романа „Тютюн“ е точно неговата история. Известен е с много роли – на издател, благотворител, финансист, търговец, консултант, дипломат и разузнавач. Въпреки това, информацията за него е разпокъсана и трудно събираема.

До този момент. Защото от няколко седмици на пазара излезе книга за живота на забравения милионер, а днес ще разговаряме с автора й – журналистът и писател Петко Мангачев.

Емигрантските пари, изпращани от наши сънародници от чужбина до своите роднини в България, се сринаха. Това до голяма степен беше очакван резултат от прибирането на много българи у нас, но въпросът е до какво ще доведе този процес? Коментираме темата с нашия икономист Даниел Василев.

В България обичаме да казваме, че нашите сънародници в чужбина са най-големия чуждестранен инвеститор у нас. През последното десетилетие свикнахме парите, които те изпращат, ежегодно да се увеличават. 2020-а година обаче донесе пълен обрат – драстичен спад от над 10 пъти на изпратените средства.  

Всички интервюта гледайте в предаването "Money.bg", в събота, от 16.30 часа!