Брюксел 1 - 19.12.2020 - Пълен запис

22.12.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Посланиците на ЕС приеха исканията на България за "погрешната интерпретация на историята" от страна на Скопие и пълната форма на името - Република Северна Македония. Две страни обаче - Чехия и Словакия, неочаквано блокираха заключенията на Съвета на ЕС за разширяването. По темата говорим с историка и дпиломат доц. Наум Кайчев, член на Историческата комисия между София и Скопие.

„При всички положения е неприятен момент за целия Европейски съюз, като не може да се стигне до едно общо съгласие, и тук се вижда, че не България е тази, която пречи, но има други страни – членки, които си позволяват да блокират решението“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ доц. Наум Кайчев от Смесената историческа комисия между София и Скопие.

С историка проф. Христо Матанов говорим за световните пандемии - кои са най-големите от тях в историята на човечеството, какви са последствията от тях и какви поуки си е взел светът. Глобализацията засилва честотата на пандемиите, а това спомага за развитие на възможностите за дистанционна работа, смята проф. Христо Матанов. Експертът обясни, че епидемиите и пандемиите са съпътствали човечеството, откакто то съществуваща.

ЕК представи нова стратегия за киберсигурност с широко използване на изкуствен интелект. Комисията представи две предложения - за регулация на дигиталните услуги и за регулация на дигиталния пазар. И двете изглеждат насочени към познати имена - технологичните гиганти Google, Facebook, Amazon и до някаква степен Apple. Те обаче ще засегнат още няколко американски компании, както и малък брой европейски.

Започна ли регулаторна битка срещу технологичните гиганти с предложения за промени на дигиталния пазар? Как ще се отрази това на потребителите? В студиото на предаването „Брюксел 1“ е IT - предприемачът Борис Колев.

Гледайте предаването "Брюксел 1" в събота, от 17.30 часа!