Брюксел 1 - 7.11.2020 - Пълен запис

08.11.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Позицията на България е определена от българския парламент и страната не може да отстъпи от нея, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Брюксел 1“.

"Република Северна Македония не е готова да започне преговори, защото тяхното правителство вече повече от три години се опитва да не изпълнява Договора с Република България. По нито една от точките от този договор, подписан на 1 август 2017 година, няма никакъв напредък," каза Каракачанов. 

Той изтъкна, че не България кандидатства за членство в блока и не може да разбере защо „някои външни наблюдатели объркват ролите“.

"България е страната-член, Македония кандидатства за членство в ЕС и би следвало да е наясно, че ангажиментите, които поема със сключването на договори, какъвто беше Договорът от Скопие от 1 август 2017, трябва да се спазват. В Македония обаче като че ли витаеше и продължава да витае едно схващане, че някой ще притисне България в последния момент и България ще клекне", заяви министърът на отбраната, добавяйки: "Има опити да ни убеждават по един или друг начин, но България защитава своите национални интереси“.

По неговите думи Северна Македония проявява агресивно поведение на фона на явните си претенции спрямо България – „за малцинство, кражбите на история, говора на омразата към България…“.

„Какво печели Скопие от това“, пита Каракачанов.

Той изтъква, че България ще загуби категорично, ако има един подобен съсед като Северна Македония, който е член на НАТО и ЕС и който държи подобен тон и поведение.

„Аз мисля обаче, че и ЕС не печели. Защото ЕС си има изключително много проблеми, той е на един водораздел ще продължи ли да съществува по този начин или ще се реформира. Самият ЕС си има достатъчно много проблеми и мисля, че на самата Европа не й трябва още един проблем на Балканите - с формираните  на базата на кражбата на история измислени претенции към България. Това не може да съществува повече“, подчертава Караниколов.

По отношение на предложението си за Анекс към Договора от 2017 г., министърът заяви: "Трябва да има писмен документ. Аз на изявлението на скопските политици не вярвам“.

Според него, ако България пренебрегне това положение, „утре те ще ни се тропосат отново с тези претенции“. Тогава проблемът ще бъде по-сериозен, защото Северна Македония вече ще бъде член на ЕС.

"Моята прогноза е, че сега ветото на България ще бъде един студен душ за тях“, прогнозира той. "Надявам се този студен душ да им подейства да излязат от своите илюзии, да доведе до отрезвяване, сядане на масата и честен диалог между хора, които имат обща история и говорят един и същи език. Това очаквам. Ако не – няма проблем, ние не бързаме", добави вицепремиерът.

"28 години спориха с Гърция. Ние сме готови и на такъв дълъг разговор“, категоричен е Каракачанов.

Нов терористичен акт в Европа - този път във Виена, сочена за една от най-спокойните столици. И това става след двата атентата във Франция - в Париж и в Ница през последните две седмици. Aтeнтaтoрът oт Виeнa - Кутим Фейзулай, албанец от Република Северна Македония, бил cвързaн c иcлямиcти в Швeйцaрия и Гeрмaния, а преди това - вeчe e лeжaл в зaтвoрa cлeд рaдикaлизирaнe и нeуcпeшeн oпит дa ce приcъeдини към "Иcлямcкa държaвa" в Cирия. Преди да бъде убит oт пoлициятa, той зacтрeлял чeтиримa души и рaнил нaд 20 в цeнтърa нa aвcтрийcкaтa cтoлицa. Ислямска държава пое отговорност. Самотен боец или част от спяща клетка? Коментар в студиото на експерта по сигурността проф. Николай Радулов. 

Към изборите в САЩ. Байдън вече празнува победата, а Тръмп говори, че се правят опити за фалшифициране на изборите. Опитват се да ги откраднат, казва той. Съдебни искове, протести...Какво става в страната, сочена за най-голямата демокрация, и какво ще бъде отражението в Европа? Ще се промени ли нещо в отношенията София - Вашингтон при смяна на караула в Белия дом ? В студиото с коментар е журналистът Асен Агов.

"Брюксел 1", събота, от 17.30 часа!