Опорни хора - 24.10.2020 - Пълен запис

25.10.2020 | 14:00 Редактор: Таня Харизанова

Коронавирусът продължава да се разпространява у нас и прекарахме най-тежката седмица от началото на епидемията.

"В някаква степен това беше очаквано. Имахме немалко основания за оптимизъм, защото бяхме отличници по отношение на т.нар. "първа вълна". Разпространението беше ограничено, имаше малък брой жертви и заразени лекари. Лятото дойде с надеждата, че тази инфекция ще изчезне, но това не се случи. Тя беше в едни много ниски нива", каза зам.-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски за "Опорни хора".

По думите му през есенно-зимния период се очаква засилване на ковид-инфекцията, както много експерти предвидиха.

"Сигналите от последните 7-8 дни са повече от категорични. Почти всеки ден имаме едно повишаване с 10%. Безспорно гоним 2000 случая на ден. И няма какво да се лъжем - това нещо ще продължи нагоре. Единственият начин да се преборим с една епидемия е да бъдем солидарни", коментира проф. Габровски пред Bulgaria ON AIR.

В студиото на „Опорни хора“ е и Ясен Тодоров, член на Камарата на следователите в България.

Не мога да гледам с лека ръка на хора, които разпространяват информация, че такова заболяване няма и че е най-обикновен грип. Темата стана политическа. Летният сезон беше сравнително спокоен, вирусът не изчезна, но бройките бяха сравнително ниски, което позволи политическото говорене да се разгърне в нови нива", заяви още проф. Николай Габровски.

Има и много други внушения какво иска Европа от България. Това е поредният опит за насаждане на напрежение в съдебната система. Той е в учудващ синхрон с някои политически акции на български политици, представени в Европа. Нищо от това не ме учудва, защото ръководството на тази съдийска организация работи в завиден синхрон с ръководителите на някои политически организации. Някои активисти на този Съюз след това станаха общински съветници, и то водачи на групата на една политическа партия в София. Тази симбиоза не е от днес и не е учудваща", коментира Тодоров пред Bulgaria ON AIR. Според него има опит за политизиране на съдебната система и това е фундаментален проблем. 

Има ли "министри в сянка" в БСП? Проф. Янаки Стоилов, който е председател на Комисията по идейно и програмно развитие в БСП, посочи в "Опорни хора", че Съветите са изградени огледално на министерствата, които съставят правителството. 

"Председателите на съвети са хората, които трябва да анализират дейността в министерствата, да създават продукта, който се отнася към предложенията на БСП", уточни той.

Темата за корупцията не може да бъде похлупак, който да скрие другите проблеми. Тук е ролята на БСП да се заяви като действителна алтернатива. Тя донякъде го прави. Хората не са мотивирани, за да дадат категорична подкрепа. В противен случай страната ще влиза от един цикъл в друг и ще се влошаваме по всички демографски фактори и социални показатели", заяви социалистът.