Опорни хора - 17.10.2020 - Пълен запис

19.10.2020 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

В условия на криза най-ясно се очертават предимствата и недостатъците. 8 месеца сме в състояние на пандемия. Тази инфекция дава повече усложнения, отколкото сме свикнали. Ние сме лекари и реагираме с готовност да помагаме на хората, но и с доста голяма доза предпазливост. Трябва да имаме време да изследваме този вирус, да натрупаме опит. Това каза в предаването „Опорни хора“ акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет.

Какво правят българските лекари? Не бива да подхождаме за пореден път скептично към българския лекар. По време на целия период на промени се наслушах на скептицизъм, на укори и упреци към българските лекари, на незаслужени хули, какви ли не ни нарекоха през това време.

За тези години, ако има една институция, която не се е повлияла нито от икономически кризи, нито от политически сътресения, нито от пристрастия, това е българската университетска медицинска общност. Защото тя продължи съвестно да подготвя хора. И днес имаме лекари, които се справят прекрасно.

Липсата на лекари в определени места стои като проблем преди да дойде коронавируса, категоричен е акад. Лъчезар Трайков.

Нека не говорим за пикове на коронавируса. В началото се нагласихме, че ще има един пик и всичко ще се върне по старому. Няма такова нещо. Казват, че груповият имунитет ще се постигне, ако 70 на сто от нацията преболедува. Даже да сме останали 7 млн., докато стигнем 4,5 млн. ще мине доста време.

Така беше със СПИН-а. До ден днешен няма ваксина. Подобрихме сексуалната си култура като цяло и живеем до ден днешен без ваксина, намери се лечение, смъртността намаля рязко, заболеваемостта намаля, изучихме го в детайли.

Сега говорим за маски, за хигиенни мерки, които ни се струват малко прекалени. Но тези маски контролират процеса на разпространение на вируса, предупреди акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицински университет.

Конституцията допуска избори през месец май. Съвсем конституционно ще бъде изборите да са тогава. Трябва да има машини навсякъде или в секция, където има над 300 души, трябва да има поне една машина. Ако няма – това са незаконни избори. След като няма нито една държава в Европа, която да гласува с машини, помислете си за какво става дума. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Михаил Константинов, председател на „Информационно обслужване“

Има и друг момент. Решението за машините е взето. Трябва да играем по тези правила. Аз ще направя всичко, което зависи от мен и от нашето дружество, да бъде успешен този опит, допълни председателят на „Информационно обслужване“.

За два избора можем да избием цената от наема на машините. Машините са удивително скъпи. Това, което ни предложиха като вариант, беше 3200 евро на машина, което е едно доста елементарно устройство. За 3000 евро мога да купя такъв мощен компютър, такъв сървър, че да обслужвам половин София, убеден е проф. Константинов.

Това решение не е взето, защото не е пусната обществената поръчка. Когато наехме машините, бяха по 3000 лв. Затова казвам, че наемът е половината цена.

Нека си зададем въпроса, защо в Европа няма машинно гласуване и защо, там където имаше, го махнаха.

Хората, които рушат доверието в изборния процес, без всякакво основание, извършват действия, близки до национално предателство. Защото избори без доверие - по-добре да не ги правим, категоричен е проф. Михаил Константинов.

Публиката вече е друга, много са притеснени хората. Замислени...Преди няколко дена бях на премиера, в публиката един човек се опита да се засмее и изгасна. До края никой не се смя. Това разказа в предаването „Опорни хора“ актьорът Славчо Пеев.

Това през стол в театъра е страшно, защото има празнини. Хората седят с маски – и това е притеснително, неестествено е. От хората, с които аз контактувам, не се притеснявам, защото знам, че ако нещо стане, човекът ще вземе мерки.

Атмосферата в театъра е особена, каза Славчо Пеев. На първи ноември е премиерата на новата постановка - музикално кабаре. В него имам монолог – „Къде сме сега, какво правим, защо не се усмихваме, всичко ще бъде наред, ще видите?“

Мислих, че с края на лятото вирусът ще отмине. Но, това е човек...Ако беше от природата, щеше да има начало, пик и да си тръгне. Мисля, че вирусът е пуснат нарочно. Черноглед съм и мисля, че е направен от хора. Защото това е от Китай – до САЩ. Всичко...

Какво става на политическата сцена? Два месеца лежахме затворени заради коронавируса и след това излязоха на протести. На улицата са млади хора, които наистина искат промяна. Но има други, които са с нечисти помисли и са зад тях. Има кукловоди, които използват недоволството на младите хора, категоричен е актьорът Славчо Пеев.

Гледайте предаването "Опорни хора" на 17 октомври, от 19.30, по Bulgaria on air!