Брюксел 1 - 3.10.2020 - Пълен запис

04.10.2020 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

Критика или похвала за България е докладът на ЕК за върховенството на закона? Управляващи и опозиция за поредна година се разминават в оценките си. Какво ни казва в доклада си ЕК и какво четем между редовете - говорим в първата част на предаването с двама евродепутати - Петър Витанов от БСП и Емил Радев от ГЕРБ - два дни преди дебата за България в пленарната зала в Брюксел. И двамата гости са членове на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

С евродепутатите говорим и за приетата резолюция за България от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка - процедура, за която страната ни имаше очакване да отпадне.

Ковид-19 намали туристите в Европа с 66 на сто. Минимум две години ще отнеме приходите от сектора да се върнат на нивата от 2019 г. С две трети са намалели туристите в Европа през първата половина на годината заради мерките, взети за намаляване на разпространението на Ковид-19. Това става ясно от сайта на Световната организация по туризъм. Старият континент е сред най-пострадалите от кризата, като по-голям спад регистрира единствено Тихоокеанският регион. У нас около 30% от заетите в сектора са загубили работата си, немалка част от хотелите в големите курорти въобще не отвориха. Има ли фалити и какво предстои пред зимния и следващия летен сезон - говорим с Румен Драганов - основател на Института за анализи и прогнози в туризма.

Армения и Азербайджан влязоха във военни сблъсъци заради Нагорни Карабах, като двете страни се обвиниха взаимно в агресия и обявиха мобилизация. В Нагорни Карабах живеят предимно етнически арменци, които обявиха независимост от тогавашния съветски Азербайджан през 1991 г. Армения и Азербайджан воюваха ожесточено до 1994 г., когато се договориха да започнат мирни преговори. Оттогава Нагорни Карабах остана непризната република, но сега конфликтът беше разпален отново. От ЕП включваме Андрей Ковачев, член на председателството на ЕП и докладчик за Армения.

Кой разпалва от години затихналия конфликт в Кавказ, каква е геополитиката зад него и каква е европейската позиция?На извънредна среща, поискана от европейските страни, Съветът за сигурност на ООН призова за незабавно спиране на боевете в Нагорни Карабах. Армения обвини Турция, че върви към втори геноцид над арменците. На извънредно заседание евролидерите призоваха двете страни за преминаване към диалог и прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Целия разговор можете да гледате в предаването „Брюксел 1“!