Опорни хора - 3.10.2020 - Пълен запис

05.10.2020 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Какво е решението на политическата криза? Социологът Юлий Павлов бе категоричен в предаването „Опорни хора“: Аз не смятам, че има политическа криза. Политическа криза има, ако правителството загуби подкрепата си в парламента. В момента далеч не сме в тази ситуация. Правителството има официални и неофициални поддръжници. Официалните де юре са малцинство, кабинетът се подкрепя от 116 депутати, но де факто има и неофициални партньори - при нужда Марешки винаги подкрепя управлението, а при остра нужда и ДПС. Реално проблем с парламентарното мнозинство няма.

Политологът Страхил Делийски допълни: От технологична гледна точка няма политическа криза, но има една все по-осезаема криза на доверието в политическите представители и дори в политическата система като цяло. Тази криза тлееше, тя имаше много латентни измерения, но силното крещене на протеста влияе на начина, по който мислим. Той успя да даде публичен израз на отдавна видяната криза на доверие – между тези отдолу и тези отгоре.

Според Юлий Павлов исканията на протеста са крайни. Но протеста изигра своята роля. Той извади във фокуса на общественото внимание проблеми, които съществуват отдавна, но бяха замитани под килима. Това видяхме и в доклада на ЕК. Другата роля на протеста е, че размести пластовете на електоралните нагласи. 

Статистиката сочи, че ГЕРБ губи гласове, а БСП печели. Защо протеста не припознава левицата за алтернатива?

Политологът Страхил Делийски коментира: Има ерозия на подкрепата за управляващите, има криза на доверието в управляващата коалиция, има търсене на алтернативно политическо предложение и в цялата тази ситуация имаме една лява опозиция, която стои на едно място. От Корнелия Нинова така и не чухме, какво става с БСП.

Социологът Юлий Павлов смята, че в момента нова политическа алтернатива не сме видели. Единствената нова алтернатива е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Той досега нито веднъж не е излизал на терена, но той се готви да излезе на стадиона вече поредица от избори. Той е относително най-малко изхабения политически проект. Ако изборите са сега, би могъл да вземе третото място. Той печели и с това, че подкрепя протеста, но не се ангажира с участие в него.

Според Страхил Делийски, Слави Трифонов изглежда като представител на политическа алтернатива.

В студиото гостува и Димитър Луджев, бивш вицепремиер и депутат от 7-то ВНС.

Няма да се стигне до свикване на Велико народно събрание, още повече, че това е абсолютно излишно в момента. Масово се коментира, че дебатите за нова Конституция са начин да се отложат нещата, да се потуши напрежението и да се стигне до избори. Борисов и ГЕРБ говорят за рестарт на системата, време за промяна... На кое? На себе си... В същото време те ще извършат тази промяна, този рестарт. Това прилича на Барон Бюнхаузен, който се опитва със собствената си ръка да се измъкне от блатото.

Според мен сега няма експертен капацитет за нова Конституция. 7-то Велико народно събрание беше избрано, по решение на Кръглата маса, с цел изработването на Конституция, защото трябваше да бъде сменена системата. Има гигантска разлика от това, да смениш комунистическата система с една демократична, либерално-демократична система и да изработиш Конституция, която правно да гарантира тази система.

Много хора не знаят, но това беше първата демократична Конституция в Източна Европа във времето на нежните революции. Тя получи изключително висока оценка от Държавния департамент на САЩ, от западните правителства. Като цяло, тя се нуждае от някои поправки, но не от нова Конституция и Велико народно събрание. Едно обикновено народно събрание може да направи необходимите поправки, вкл. и за баланса на властите. Това е един от големите дефекти, добави Димитър Луджев, бивш вицепремиер и депутат от 7-то ВНС.

На 7 октомври в зала „България“е третото издание на концерта – спектакъл SymphoNY way, което приключи с 8 концерта досега с голям успех в цяла България, предимно по Черноморието. Имах концерти във Варна, Бургас, Пловдив, Петрич, Балчик, Созопол... къде ли не. Това каза в предаването „Опорни хора“ гласът на българския джаз Васил Петров.

На 7 октомври хората могат да видят този концерт заедно с Врачанската филхармония, гостува ми и гениалната цигуларка Зорница Иларионова. Проектът вече е усъвършенстван и се изпълнява на сцената на една прекрасна акустична зала. Хората могат да се насладят на музиката, която сме им подготвили, добави българският Франк Синатра.

Много зрители твърдят, че в този проект имало някаква драматургия в начина, по който се изграждал репертоарът. Наистина има определено изграждане, усещане за нещо, което е съдържателно и прави хората по някакъв начин щастливи.

Започваме проекта съвсем обрано, с филмовата музика на Чарли Чаплин от „Светлините на рампата“, след това отиваме до Бразилия, после започваме най-доброто от Бийтълс, Франк Синатра, след това отиваме до по-тежката филмова музика – въобще репертоарът се разгръща. Според зрителите, драматургията се състои точно в това изграждане на целия спектакъл.