България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Машините за лекарства крият рискове за фармацевтичния бранш

Коментар на председателя на Националната аптечна камара Антон Вълев

29.09.2020 | 08:28 Редактор: Ивет Арабова

Държавата даде "зелена светлина" за поставянето на вендинг машини за лекарства. Крие ли риск новият проект? 

"Още едно управленско решение, за което никой не е искал мнението на бранша и съсловието. Някой предлага да въведе една фирма, която да започне да продава лекарства чрез апарати на ъгъла на улицата. Това означава, че пациентът вече не е пациент, а платец, който слага карта и си купува лекарство - няма я фармацевтичната грижа", каза за "България сутрин" председателят на Националната аптечна камера Антон Вълев.

Според него "пълен абсурд" е идеята да се осъществява връзка по Skype между фармацевт и пациент.

"Над 5 500 фармацевти работят в аптеките у нас. Това са магистърски програми, плащали сме от собствените си пари те да бъдат образовани. Изведнъж това го зачеркваме, появява се една фирма, която решава дали да пиете лекарства или не", отбеляза Вълев.

Той добави, че един квалифициран фармацевт познава пациентите си и се случва да им каже, че дадено лечение не е подходящо и да ги препрати при съответния специалист.

"Трябва ли това да се замени електронно? Трябва ли да зачеркнем фармацевтите в България и да ги направим емигранти? Съгласно сегашния закон е възможно инсталирането на автомати, от които може да купувате лекарства без рецепта, които са от много ограничен списък", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Националната аптечна камара.

Вълев обясни, че са разговаряли с представители на правителството, които са им дали гаранция, че този проект ще бъде спрян. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Нали само с рецепта, сега пък вендинг Сигнализирай за неуместен коментар